Tekniska lösningar tar oss knappast till målet

I programmet ”Ekdal och Ekdal” på SVT2 (12/2) diskuterades klimatomställningen från ett flertal olika perspektiv. Där utmärkte sig Svante Axelsson med sin positiva framtoning (i viss konkurrens med gräsrotsaktören Björn Ferry).

ANNONS

Axelsson representerar regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige och kunde bland annat berätta att tunga industribranscher som stål och cement har flyttat över från ”nej-soffan” till ”ja-soffan”, där de agerar för att bli fossilfria. Ett glatt budskap förstås. Men klimatomställningen är kanske ändå inte bara är halleluja.

Det gäller till exempel biobränslenas roll. De har setts som viktiga länkar till ett fossilfritt Sverige, men det kan ta många år innan deras koldioxidutsläpp bundits tillbaka i den nya skog som odlas, där bränslena skördats. Forskare har till och med varnat för att biodrivmedel kan ge större växthusgasutsläpp än bensin och diesel (DN 13/12 2018).

ANNONS

Ett annat argument, som dämpar halleluja-känslan är att tekniska lösningar knappast tar oss ända fram till nollutsläppsmålet. De behöver kompletteras med åtgärder, som höjer priset på utsläppande aktiviteter.

Ett intressant sätt att åstadkomma detta är under införande i Kanada. Där planeras de utsläppsrelaterade avgifter, som staten får in, delas ut igen till invånarna – lika mycket till alla. Förslaget drivs av Citizens´ Climate Lobby, som även har företrädare i Sverige. Det skulle inte innebära halleluja för alla men är kanske den bästa chans vi har att klara den stora klimatomställningen.

Petter Wulff

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS