"Vår uppgift är att hålla dem borta från samhället"

I ett reportage om kriminalvårdares arbete som publicerades i TTELA, 9 september så är det två vårdare som uttalar sig om syftet med deras arbete som kriminalvårdare på en anstalt.

ANNONS

"Vår uppgift är att hålla dem borta från samhället, och se till att de har det bra", säger en av kriminalvårdarna och jag blev direkt förvånad och skeptisk till uttalandet och ställde mig frågan hur tänkte dom där? Jag anser att uttalandet blir problematiskt i många avseenden. Dels för att det borde vara en kriminalvårdares huvuduppgift att få häktade och dömda människor så fort som möjligt tillbaka till samhället igen, att man som kriminalvårdare borde från början gå in med inställningen att få folk tillbaka ut i samhället så fort som möjligt borde vara själva huvudsyftet i kriminalvårdens behandling. Dömda och häktade människor bör i första hand under sin tid i häktet och fängelse vägledas tillbaka in i samhället igen och integreras, inte hållas borta från de samhälle som dom sen ska tillbaka ut i och skapa sig en ny, stabil tillvaro i.

ANNONS

Jag tror inte det är en bra första ingång för någon som blivit dömd för ett brott att hålla dom isolerade helt från samhället. Dels för hur kriminalvården ser på dömda och deras utveckling till förändring. Ett sådant uttalande gör möjligheten större att man som kriminell blir stämplad som kriminell av samhället men också hur det gör problemen i samhället accepterande genom att ha den synen på kriminellas utveckling till ett bättre liv utanför lås och bom.

Det finns många faktorer till varför man begår en kriminell handling, dels grundar det sig i stora klyftor i samhället som skapar ekonomisk orättvisa och frustration hos människor. Att folk faller ner i kriminalitet är inte ett tvång men kanske har man inget val att välja den vägen när ingen ekonomisk trygghet av samhället finns tillgänglig. Som vi vet så är det så att ju mer klassklyftorna ökar, så ökar också brottsligheten i samhället. Myndigheterna har ett ansvar men fullföljer det inte helt och hållet då man använder sig av sådana här uttalanden i behandling av kriminella människor.

Det är ett sådant uttalande som per automatik gör att mycket skuld läggs på den kriminelle individen och inte samhällsfaktorerna kring brottsligheten i samhället. Förändring för den häktade där utgångspunkten som kriminalvårdare är få tillbaka dom in i samhället måste också innefatta att förändra tillvaron för den häktade men också att lägga fokuset för förändring av samhällets strukturer, orättvisor och utanförskap som skapar en kriminell otrygghet i samhället. Kriminalvården ska inte vara ett ställe för endast förvaring, utan ett ställe där människor ska integreras tillbaka till samhället igen.

ANNONS

Ottilia Thorsson

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS