Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sjuk. Sjuktalen ska enligt S vara så låga som möjligt - på papperet. Verkligheten är dock en helt annan, skriver insändarskribenten. Bild: Henrik Montgomery/TT

Vad anser politikerna om sjukförsäkringen?

Socialdemokraterna tycker att alla ska jobba, även de som är sjuka. S tycker att läkarnas sjukintyg ska underkännas på löpande band. Jag har pratat med flera läkare som upplever detta som en mycket stor stressfaktor. En del läkare blir sjuka av stressen.

Det är ju kris inom vården - den räcker inte till. Vårdkrisen ökar när läkare blir tvungna att sjukskriva sig, och arbetsbelastningen för dem som är kvar blir ännu större.

Det är kris även inom skolan - det fattas lärare. De är för få och de blir sjuka av stress. När läraren ändå successivt lyckas komma tillbaka efter en längre tids sjukdom så kan det hända att Försäkringskassan sätter stopp för att jobba deltid en tid framöver. Nej, det går inte, utan läraren får byta bana och se sig om efter ett annat arbete som hen kan klara på heltid. Detta sker alltså när skolan skriker efter lärare. Vore det inte bättre för läraren, eleverna och samhällsekonomin om läraren fick fortsätta att jobba med det som hen är utbildad för på exempelvis 75 procent tills läraren är tillräckligt frisk för att orka jobba heltid?

S vill ha ner sjuktalen och det har de lyckats med! Men hur har de fått ner sjuktalen? Jo, genom att sparka ut sjuka människor från sjukförsäkringen. Nyligen kunde vi i TTELA läsa om en man som nekades sjukpenning och kort därefter dog i cancer.

Sjuktalen ska enligt S vara så låga som möjligt - på papperet. Verkligheten är dock en helt annan. Allt fler blir långtidssjukskrivna. Om jag vore politiker skulle jag ta reda på orsakerna till det och göra något åt det istället. Då skulle sjuktalen sjunka - på riktigt.

Att kunna se hur saker och ting påverkar varann och utifrån det snickra ihop sin politik är en viktig egenskap hos en bra politiker. Man bör helt enkelt vara smart om man ska vara med och styra landet.

Undrar hur de olika partierna tänker i ovan nämnda frågor? Hur S resonerar vet jag redan.

Väljare