Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Stefan Jerrevång/TT

Varför blir vi bortprioriterade?

Jag funderar på om det finns någon förening i Vänersborg som gör bättre ifrån sig resultatmässigt än just Vänersborgs Rugbyklubb?

SM-guld för både dam och flickor så sent som 2017, flertalet SM-medaljer i övrigt de senaste åren och oräkneliga sedan de första SM-guldet 1971. Dessutom flertalet spelare i diverse landslag, både på junior och seniorsidan. Samt ett arrangemang av Ungdoms-SM som vann pris för årets evenemang i Vänersborg förra året men som nu hotas då stora delar av vår gräsyta försvinner.

Innan bandyarenan byggdes hade VRK två fullstora rugbyplaner att spela och träna på. När bygget kom igång kapade man minst tio meter på B-planen och den höll inte längre måtten för att vara "fullplan" så målstolparna fick tas ner och man fick nöja sig med en plan, A-plan.

Jag kan räkna på en hand hur många rugbyplaner det finns totalt i Västra Götaland, och ändå väljer man att först minska antalet rugbyplaner i Vänersborg, från två till en, och sedan smäcka upp en sporthall på den enda gräsytan vi har kvar att träna på utöver vår A-plan. Utan att ens ha haft en dialog med rugbyn om detta. Ska vi inte ens får vara med och tycka till?

Vet mycket väl att den nya byggnaden inte tar upp hela gräsytan då det är en mindre hall, men det kommer ta upp mer yta runt omkring ändå. Asfalt runt om? Gångbana? Cykelställ? Och ännu fler ungdomar som rör sig fram och tillbaka på gräsområdet och utanför vår klubbstuga.

Vi har redan nu fått uppleva nedskräpning, klottring och sönderslagna rutor på vårt klubbhus sen vår före detta "B-plan" blev en plats där vi helt plötsligt skulle trängas med flertalet sporter/klubbar. Hur blir det när det blir ännu fler folk i rörelse?

Det finns så mycket gräsyta att ta av. Varför just här? Och varför utan en endaste dialog med de som berörs?

Hur ska vi kunna utveckla vår sport, utöka våra ungdomslag och värva nya medlemmar när vi inte kan erbjuda ytor att träna och spela på?

Ellen Johnsen