Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Stefan Bennhage

Varför lämnar folk Trollhättan?

Trollhättans självbild är att staden är attraktiv och lockar invånare från andra kommuner. Vem som helst kan dock på egen hand granska SCB:s statistik och se att så inte är fallet. De senaste fyra kvartalen var det 149 personer fler som valde att flytta från Trollhättan till en annan kommun än de som flyttade till Trollhättan från annan kommun. Flyttströmmen går alltså från Trollhättan tvärtemot vad många antar. Det som gör att kommunen ändå ökar i befolkning är att fler flyttar till Trollhättan från utlandet än vice versa. Vi har även ett litet överskott av födda jämfört med döda.

Trollhättans befolkningsprognos inför 2030 hänger därför på invandring. De senaste årens starka tillväxt i Trollhättan kan sättas i samband med detta, och att Trollhättans befolkningsprognos nu kraftigt avviker från verkligheten kan sättas i samband med att invandringen till Sverige strypts genom politiska beslut.

Då invandringen minskar medan utflyttningen kvarstår så håller Trollhättan stadigt på att gå mot att bli en utflyttningskommun. Förra kvartalet var det faktiskt totalt sett fler som flyttade från Trollhättan än hit. Trollhättans politiker måste bli varse om detta problem.

Kommuner i vår närhet såsom Ale, Alingsås, Lilla Edet, Uddevalla och Stenungsund attraherar invånare från andra kommuner och fortsätter växa. Om Trollhättan på sikt vill växa måste kommunpolitikerna därför ställa sig frågan: Varför lämnar folk Trollhättan?

Dag Kihlman