”Vi är oroliga för våra ungdomars framtid”

Under de senaste veckorna har eleverna i åk 9 och i åk 2 på gymnasiet svarat på en drogvaneundersökning i vårt län, precis som de gjorde år 2013 och 2016. Resultaten kommer till hösten och förhoppningsvis är narkotikaanvändningen bland våra ungdomar kvar på en låg nivå. Men många av ungdomarna växer upp i miljöer där cannabis är mycket lätt att få tag på. Tullen och polisen rapporterar om en obegränsad tillgång på narkotika och speciellt cannabis för de yngre.

ANNONS

Vi känner också en stark oro för den förändring i inställning till cannabis som många ungdomar verkar ha anammat. Det visar sig bland annat i drogvaneundersökningarna som gjorts. Många ungdomar tror idag att det är ganska ofarligt att använda cannabis och att det inte kommer få några konsekvenser i deras liv. Och då är cannabis idag betydligt starkare än för några år sedan.

Att röka cannabis innebär att man påverkar sina kognitiva förmågor och negativa effekter vid cannabismissbruk är till exempel försämrat korttidsminne och inlärningssvårigheter, försämrad förmåga att planera och fatta beslut, sämre reaktionsförmåga, ökat risktagande och impulsivitet samt svårigheter med uppmärksamhet och koncentration. Flera av dessa förmågor är väldigt viktiga för att klara av skolan. Vi vet att godkända skolresultat är en av de viktigaste skyddsfaktorerna för att våra ungdomar ska lyckas i livet. Vi vill skydda våra barn och ungdomar från att skadas av cannabis och vill inte se en legalisering av denna drog. Vi har redan två lagliga droger, tobak och alkohol, som redan kostar samhället flera miljarder varje år. Vi har inte råd men ännu en laglig drog i vårt samhälle men framför allt vill vi skydda våra ungdomar!

ANNONS

Monica Leijon & Sara Gunnarsson Forsberg

Drogförebyggande samordnare Trollhättans Stad och Vänersborgs kommun

Matias Hasselström

Gruppchef Polisen Östra Fyrbodal

samt alla andra ANDTS-samordnare i Västra Götalands län

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS