Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Brottsofferjouren är en ideell organisation som arbetar för alla brottsoffers rättighet att få det stöd som behövs för att hitta vägen tillbaka, uttrycker skribenten.

Vi bygger ett tryggare samhälle

I dag den 22 februari är det den internationella brottsofferdagen (IBD). Den dagen har vi i Brotts­offerjouren Trollhättan/Lilla Edet uppmärksammat i 30 år. Eftersom det 1989 inte fanns någon myndighet som tagit sig an uppgiften att särskilt värna om dem som blivit utsatta för brott, förelåg ett stort behov av ideella insatser.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Polisen i Trollhättan tog därför samma år initiativ till bildande av en brottsofferjour. Den konstituerades den 14 februari – alla hjärtans dag. Den som i första hand drabbas av brott som begås är för det mesta en individ, en människa av kött och blod. Att myndigheterna dittills varit så inriktade på att minimera de skador som kriminaliteten åsamkar staten, var därför olyckligt.

Brottsofferjouren är en ideell organisation som arbetar för alla brottsoffers rättighet att få det stöd som behövs för att hitta vägen tillbaka, i form av stöd­samtal, hjälp att söka ersättning, vägledning kring rättsprocessen eller stöd av medföljande vid eventuella förhör och rättegång. Grunden i vårt arbete är FN:s konvention för mänskliga rättigheter, där alla människors lika värde och rättigheter slås fast.

I år är IBD förlagd till Folkets hus i Lilla Edet. Dagen har temat ”Äldres utsatthet för brott”. Håkan Carlsson, som är chef för Polisens Circagrupp som arbetar nationellt mot åldringsbrott, inleder på temat ”Vilseledd och lurad – vad gör jag nu?”

Bengt Laveberg