Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Utflyttat. Det kan inte finnas ett huvudkontor i varje kommun, men de stora städerna och sådana som Borås, Jönköping, Trollhättan och Uddevalla, större städer med högskola, bör kvalificera sig, skriver debattörerna. Bild: TTELAA

Viktigt att flytta ut huvudkontor i landet

Regeringen har flyttat ut myndigheter och breddat statens närvaro i landet. De har fattat beslut som de trott på, även när det orsakat missnöje hos de som drabbats och hos oppositionen. Med inställningen att staten ska vara närvarande i hela landet har civilminister Ardalan Shekarabi börjat rita om myndighetskartan. Kombinationen av att öka servicen och att flytta huvudkontorens mer kvalificerade jobb ut i landet har varit viktigt för oss i Västsverige.

Alliansregeringens arbete var annorlunda, men viktigt även det. Deras arbete att se över och samordna myndigheter, vilket innebar att en del lades ned, var riktigt. Man kan förstå hur de resonerar kring att flytta myndigheter, de sätter effektivitet före statlig närvaro i hela landet. Men att flytta från huvudstaden ger fördelar för såväl myndighet som mottagare. Mottagaren får kvalificerade arbeten till akademiker, medan myndigheten får ny kompetens med erfarenheter som kan utveckla verksamheten.

Och även om man inte anser att det är effektivt att flytta en myndighet bör man arbeta för att de nya placeras utanför Stockholm. Alliansregeringen gjorde inte det. Av de 45 nya myndigheter som de skapade eller omorganiserade från år 2006, lokaliserades 34 till Stockholm, enligt tidningen Riksdag och Departement.

För kommande mandatperiod uppmanar vi partierna att se myndighetsfrågan i ett bredare perspektiv. Shekarabi, det handlar inte bara om närvaro, vi vill se en tydlig strategi för samverkan och utbyte med både näringsliv och akademi när en myndighet flyttar. Alliansen, er uppmanar vi att fördela de myndigheter ni startar eller omorganiserar ut i landet. Det kan inte finnas ett huvudkontor i varje kommun, men de stora städerna och sådana som Borås, Jönköping, Trollhättan och Uddevalla, större städer med högskola, bör kvalificera sig. Vi har till exempel talat om Rymdstyrelsen till Trollhättan där GKN och Innovatums rymdinkubator finns.

I Göteborgsområdet är det många som jobbar på det lokala skattekontoret eller på Trafikverket regionalt. Men endast sju myndigheter har sitt huvudkontor här, vilket kan jämföras med Stockholms 130. Även om två myndigheter är på väg till Göteborg, inräknade i de sju, är det långt kvar.

Till den kommande regeringen föreslår vi två saker: Det behövs ett tydligt ställningstagande där partierna uttalar att varje ny myndighet ska placeras utanför Stockholm. Och vid varje större omorganisation, eller utredning av myndighetsstrukturen, vill vi att de förbinder sig till att automatiskt utreda placeringen av myndigheten även om den idag ligger i Stockholm.

Bjarne Pettersson, regionchef Fyrbodal, Västsvenska Handelskammaren

Anders Wagner, Public Affairs Stockholm, Västsvenska Handelskammaren