Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jiyan Behrozy: Ansvarsfullt av skolan inför Ramadan

På en F-6 skola i Trollhättan har man skickat ut ett brev till föräldrar inför Ramadan, med en uppmaning att inte låta barnen delta i fastan eftersom att det påverkar deras skolgång.

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Synd att det ska behövas, men det är mycket ansvarsfullt agerat av rektorn och skolsköterskan som signerat brevet.

Så här står det i brevet: "För kännedom inför Ramadan. Vi som arbetar i skolan ser vikten av att våra elever har goda förutsättningar att lyckas med sitt skolarbete. Vi vill uppmana Er föräldrar att inte låta era barn delta i fastan eftersom det påverkar deras skolgång. Elever som fastar kan få vätskebrist som leder till att de får svårt att koncentrera sig och att orka hela skoldagen. Det är viktigt att eleverna orkar med samtliga skoluppgifter och att de kan delta i skolidrotten. För en del elever infaller även vaccination under Ramadan, då är det extra viktigt med mat och dryck".

En viktig månad

Fastemånaden Ramadan är en av Islams fem grundpelare och därmed viktig för rättrogna muslimer att kunna utföra enligt sin tro. Under fastemånaden avstår man mat, dryck, tobak och sexuellt umgänge från gryning till solnedgång i en månad. Vi som växt upp med muslimska föräldrar som fastat under den heliga månaden vet hur viktig Ramadan är.

Under förra året fick vi kännedom om att många barn fastade redan i lågstadiet på flera skolor runtom i Sverige. Fastandet hos barnen ledde till magont, yrsel och illamående. När skolpersonal ringde upp föräldrarna hade flera ingen aning om att deras barn fastade. Jag skulle säga att grupptryck bland barnen är den främsta orsaken till att väldigt många barn fastar. Själv skulle jag vilja skicka en uppmaning till skolpersonal och be dem ställa barnen frågan om deras föräldrar vet om att de fastar. På så sätt kan skolan komma fram till om det är grupptryck eller föräldrarnas uppmaning att fasta.

Visar det sig att det är grupptryck bland klasskamrater är det nog läge att ta upp det i klassrummet och helt enkelt inte tillåta fastan. Om det är föräldrarnas uppmaning får man ta det därifrån, och göra som man tidigare gjort, prata i samråd med föräldrarna om de negativa konsekvenserna.

Otillåtet enligt religionen

Inte ens Islams heliga skrift Koranen tillåter att barn fastar. Det är inte förrän man kommit in i pubertetsåldern de kan börja fasta enligt Koranen. Och det vet vi ju, att puberteten kan börja i helt olika åldrar. I år inföll den heliga månaden torsdag den 23 april och slutar lördag den 23 maj. Med detta vill jag tillönska alla vuxna muslimer en fridfull Ramadan med hopp om ljus, kärlek och bättre tider för oss alla.