Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: TT, LNB
Bild: TT, LNB

Karin Pihl: Bidrag räddar inte ensamt landsbygden

Sorsele i sydvästra Lappland har mycket att locka med. Här finns storslagen natur. Genom byn flyter Vindelälven, Sveriges största biflod. Naturupplevelserna är många: skidor, jakt, fiske, fjällvandring. På sommaren går solen nästan aldrig ner. Under vinterhalvåret lockar norrskenet turister från hela Europa. Trots allt detta kämpar Sorsele för sin överlevnad.

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Vad händer med Sorsele när bygden avfolkas?, frågade Dagens Nyheters reporter Torbjörn Petersson nyligen (DN 13/3). Han har besökt kommunen, intervjuat invånare och kommunalrådet Kjell Öjeryd (V). Öjeryd har en optimistisk inställning. Hans mål är att befolkningen i kommunen ska öka. Men hur ska det gå till? Sedan 1970-talet har invånarantalet nästan halverats. I dag bor 2 526 personer i Sorsele kommun. Utflyttningen till större orter vid kusten är stor.

Sorsele kommun är långtifrån ensam om att kämpa med befolkningsantalet. Ungefär hälften av Sveriges kommuner upplever avfolkning. I landsbygdskommuner har invånarantalet minskat med ungefär en tiondel på 15 år. Men det största problemet är befolkningssammansättningen. Unga bor i städer, och de gamla, som kostar mest, är kvar. Resultatet blir att skatteunderlaget eroderar.

Vad ska politiken göra åt detta? Under 2019 och 2020 satsar regeringen 1,5 miljarder på en levande landsbygd. Ökade bidrag från staten är en lösning, men den är kortsiktig, och riskerar i värsta fall att bli konstgjord andning. Självklart är det rimligt att omfördela resurser mellan starka och svaga kommuner. Men ökade bidrag råder inte bot på de strukturella problemen.

Att välfärden fungerar är i första hand en uppgift för politiker i kommuner och regioner. När man kämpar med sviktande skatteunderlag är det ännu viktigare att prioritera och använda resurserna effektivt. På samma sätt är ett gott näringslivsklimat centralt. Bankerna måste bli bättre på att se möjligheter i företag på landsbygden.

Men det är också upp till invånarna själva och civilsamhället att förvalta och utveckla det potential som finns. Se till att ungdomarna har något att göra. Starta företag. Ta vara på digitaliseringens möjligheter. Utnyttja den enorma möjligheterna till turism – särskilt i dessa tider då semester inom Sverige blivit en trend. Låt busslaster med tyskar ta del av den vackra svenska naturen och betala gott för sig.

Att rädda landsbygden är ingen enkel uppgift. Det kräver engagemang från flera håll, kreativitet och självförtroende. Samt sänkt bensinskatt.