Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bodil Resare: Bilden har en bärande roll

Bilden och bildjournalistiken har en bärande roll i vår nyhetsförmedling. Bilden ger närvaro och den kan dessutom ge en djupare förståelse av ett sammanhang genom att förmedla ytterligare en dimension för oss läsare och tittare. Bilden är också det i särklass snabbaste sättet att återge en händelse.

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Bilden förstärker kort sagt kommunikationen med sin visuella styrka. Därför är jag både stolt och glad att vi på TTELA arbetar med bilden som en självklar del i vår nyhetsrapportering. Dels när det gäller vår tidning men också digitalt på vår nyhetssajt och via Facebook, Instagram och Twitter.

Men det är inte bara glädjande ur ett journalistiskt och publicistiskt perspektiv. Glädjande är också att den visuella kommunikationen i stort går mot en ny vår genom att ta ytterligare steg i utveckling och användningsområden allt eftersom tekniken utvecklas och blir billigare och mer användarvänlig.

Att hålla kontakt och kunna se varandra trots geografiska avstånd är numera en självklarhet, och de unga ibland oss har också vuxit upp med detta självklara sätt att kommunicera. Att i realtid kunna säga hej, skicka iväg en video eller bara snabbt visa vad som händer och är på gång genom att använda kameran på sin smartphone är vedertaget och inte något hokuspokus.

Bildens betydelse har ökat och fortsätter att öka. Men det ställer också krav på oss som handskas med bilderna. Naturligtvis professionellt och rent hantverksmässigt men också ur ett trovärdighetsperspektiv. I takt med den tekniska utvecklingen har det också blivit enklare att manipulera bilder. Gränsen av vad som är sant och vad som är fiktion är inte alltid lika uppenbar som i de appar där vi på skrattspegelvis kan förvränga våra utseenden.

I de pressetiska reglerna sägs tydligt att bildmontage eller retuschering på elektronisk väg inte får utformas på ett sådant sätt att det blir vilseledande. Självklart gäller det också TTELA. Som läsare och tittare ska du kunna lita på att de bilder och rörliga bilder som vi publicerar är sanna och äkta. Du ska inte behöva ställa frågan om det är sant eller fiktion.

Trevlig helg!