Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Blunda inte för mobbningen

KRÖNIKA: Det är skolstartstider runtom i landet, och för lejonparten av alla barn och ungdomar är det ett faktum som tas emot med ohämmad glädje. Tyvärr är det dock inte alla som känner så.

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Skolan är nämligen den plats där mobbning förekommer i allra störst utsträckning, och enligt organisationen Friends är det varje år ungefär 60 000 barn som utsätts. Bara under de senaste tolv månaderna har var femte elev på ett eller annat sätt blivit kränkt.

Det är naturligtvis nedslående statistik, som dessutom skapar ett eko från svunna tider då man själv kunde uppmärksamma hur klasskamrater utsattes under rasterna, men där fegheten och konflikträdslan alldeles för ofta stod i vägen när samvetet sa åt en att sätta stopp för förtrycket.
 

Av egen erfarenhet – jag har själv varit en av Friends tusentals kamratstödjare – vet jag också att mobbning i de flesta fallen är en form av tombola: det kan drabba vem som helst, när som helst. Att man måste vara "annorlunda" för att bli mobbad är nämligen inget annat än en myt, i sig bevisat av att så många drabbas.

Samtidigt har problemet blivit alltmer komplext sedan jag själv gick på mellan- och högstadiet för cirka 15 år sedan. I dag är internet en försvårande faktor: det är omöjligt att bevaka all kommunikation som sker, inte minst i sociala medier.

Det resulterar också i en förändrad kravbild på föräldrar, vänner och lärare. I första hand handlar det om att vara uppmärksam och våga ställa frågor: taket måste vara så högt att den drabbade ska känna sig trygg med att berätta.
 

Därefter är det allas vår plikt att slå larm och agera. Ingen ska behöva känna sig utanför, och ingen ska tvingas gå till skolan med en klump i magen. Det är samhällets ansvar, och ett värde som vi måste värna om.

För vissa är kanske en syrlig kommentar eller sned blick inget farligt, men för mottagaren kan det vara den händelse som får bägaren att slutligen rinna över. Vi kan ju aldrig vara fullt medvetna om någons bakgrund, men däremot kan vi bidra till att människors framtid blir den bästa möjliga.

Det kostar faktiskt inte särskilt mycket.