Extremt. Sverige är inte helt enkelt att förstå sig på om man kommer från en helt annan del av världen.
Extremt. Sverige är inte helt enkelt att förstå sig på om man kommer från en helt annan del av världen. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Malin Lernfelt: Därför är det rätt med kurser om Sverige för invandrare

Att människor som invandrat till Sverige får lära sig om hur landet är uppbyggt gynnar alla.

ANNONS
|

Det tog inte lång tid efter att integrationsminister Johan Pehrson (L) meddelat att regeringen vill införa en ny obligatorisk kurs i samhällskunskap för nyanlända, kallad Sverigekursen, innan hånfullheterna började hagla på sociala medier. Från vänster ifrågasattes syftet och det insinuerades om att det fanns “andra klangbottnar”. Vissa gick så långt som att kalla Pehrsons parti för Fascistliberalerna och krävde statsrådets avgång. Från den politiska skyttegraven på andra sidan var irritationen minst lika stor. “Invandrarna ska dra härifrån och inte gå någon skattefinansierad kurs” skrev en arg högertwittrare. En annan menade att “är det någon kurs som bör erbjudas är det en i återvandring”.

ANNONS

Båda sidor har fel. Det är inte fascistiskt eller främlingsfientligt att erbjuda människor som kommer till Sverige från andra delar av världen kunskap om vårt land. Inte heller är det aktuellt att kasta ut människor som redan är här och har fått uppehållstillstånd. Det gynnar oss alla, nya såväl som gamla svenskar, att det inte råder några tveksamheter om vad som gäller och att de som kommer hit inte hamnar i ett socialt vakuum.

LÄS MER:Regeringen vill införa Sverigekurs för nyanlända

Sverige är ett på många sätt extremt land, knappt jämförbart med något annat. Särskilt inte med länder i Asien, Afrika eller Sydamerika, men inte heller med länder i södra Europa. Gud har till skillnad från på de flesta andra håll inte någon självklar plats i människors vardag och i den mån majoritetsbefolkningen är religiös ses det som något privat. Jämställdhet mellan könen, rätten till abort och homosexualitet är självklarheter. Dessutom är svenskarnas förtroende för rättssystem, myndigheter och medmänniskor generellt sätt högt. Med tanke på hur glest landet är befolkat i stora delar och på de många sjöarna och kusterna är även simkunnighet och förståelse för Allemansrätt och hur man rör sig ute i naturen av största vikt.

För den som har en bakgrund någon annanstans i världen blir det oerhört mycket enklare att både förstå och agera i Sverige om man känner till allt det här och om man vet hur vårt politiska system, skola och rättsväsende är uppbyggt. Det betyder inte att vederbörande behöver bli kulturellt svensk. Många svenskar som flyttar utomlands behåller sin svenska identitet för resten av livet. Men en obligatorisk samhälsskunskapskurs betyder att fler invandrade får en chans att bygga sin egen framtid eftersom de lär sig hur vårt land fungerar.

ANNONS

Integrationsminister Johan Pehrson menar i SR Ekot att ha tror att Sverigekursen är ”helt avgörande för integrationen.” Det kanske är att ta i. Men den vore ett viktigt steg i rätt riktning.

ANNONS