Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Narendra Modi. Indiens nuvarande premiärminister har haft makten sedan 2014 Bild: Manish Swarup/AP/TT, LNB
Narendra Modi. Indiens nuvarande premiärminister har haft makten sedan 2014 Bild: Manish Swarup/AP/TT, LNB

Karin Pihl: Därför är Indiens val viktigt för hela världen

Indien är världens största demokrati. Med sina 1,3 miljarder invånare är det världens näst folkrikaste land. Här bor 83 miljoner hinduer, 14 miljoner muslimer, 24 miljoner kristna och 20 miljoner sikher. Det gör landet till världens största mångkultur.

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

I Indien blandas religioner, språk och seder. I miljonstäderna breder slumområderna ut sig, sida vid sida med skyskraporna i finansdistrikten. Indiens medelklass växer fort, men fortfarande arbetar 600 miljoner människor i jordbruket.

I april och maj går indierna till valurnorna för att välja ett nytt parlament. Att demokratin i detta jätteland fungerar är ett under. Visst finns problem med nepotism och utbredd korruption, men när ett parti förlorar lämnar det ifrån sig makten.

Sedan 2014 styrs Indien av Narendra Modi från det hindunationalistiska partiet BJP. Modi har fått mycket kritik för att inte ta den ibland militanta politiska hindurörelsen på allvar. Under de senaste åren har en rad attacker mot muslimer fått stor uppmärksamhet.

Indien består till 80 procent av hinduer, och dessa äter av religiösa skäl inte nötkött, eftersom kon anses vara helig. Muslimer som äter kött – eller som misstänks för att göra det – utsätts för lynchningar och rena mord. Premiärministern har förvisso fördömt de som tar lagen i egna händer, men inte gjort tillräckligt för att skydda landets muslimer, enligt kritiker. Ändå har Modis politik till stora delar varit bra för Indien. Premiärministern har liberaliserat ekonomin, öppnat upp för utländska investeringar och sänkt företagsskatterna. Han har också tagit i med hårdhandskarna mot den svarta marknaden, som är ett stort problem och som har kopplingar till terrorism och annan illegal verksamhet.

Neddragningarna i diverse välfärdsprogram har fått berättigad kritik, men den generella inriktningen för den ekonomiska politiken kommer att gynna landet väl. Dessutom har han sjösatt ett projekt, “Clean India”, som syftar till att förbättra den sanitära situationen i ett land som är känt för att ge sina turister “Delhi belly”. I väst profileras han ofta som bakåtsträvare i kontrast mot det socialistiska Kongresspartiet.

Men i ett land som har stora problem med ett krångligt skattesystem och där det har varit nästintill omöjligt att starta företag är den bilden inte helt sann.

Valet är viktigt inte bara för indierna, utan också för övriga världen. Enligt vissa bedömare, bland annat den brittiska banken Standard Chartered, kommer Indien vara världens näst största ekonomi 2030. Kina kommer precis som i dag att leda tillväxtligan, men Indien kommer att vara det land som har chans att tävla mot den postkommunistiska diktaturen. USA kommer att ligga långt efter. Att Indien tar upp kampen mot Kina ligger i den demokratiska världens intressen, just eftersom Indien är en demokrati.

Det finns alltså en god anledning att följa valet i Indien, och det gäller inte bara politiker. Smarta företag gör gott i att investera och bedriva verksamhet i landet som är känt för sina duktiga ingenjörer. Visst kommer landets ekonomi vara känslig för konjunktursvängningar, men på några decenniers sikt är det uppenbart att Indien är en vinnare.