Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Almedalen. Max Eskilsson vid Almedalsscenen.  Bild: Stefan Berg
Almedalen. Max Eskilsson vid Almedalsscenen. Bild: Stefan Berg

Max Eskilsson: Därför är TTELA på plats i Almedalen

Den närmaste veckan är Sveriges politiska hetluft koncentrerad till Visby. På plats för TTELA finns Max Eskilsson för att uppmärksamma lokala perspektiv.

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Under hela veckan finns jag på plats för TTELA i Almedalen för att fånga upp det mest intressanta som sker med tydlig utgångspunkt i det lokala och sätta frågorna i perspektiv.

Det kommer att bli en mycket spännande vecka där deltagandet i sträcker sig in i själva programmet. Måndagen 2 juli deltar jag i ett panelsamtal på temat gårdsförsäljning som en möjlig väg framåt alkoholpolitiskt och under dagen samma dag kommer jag även att medverka i P4 Väst för att tala om Almedalen och TTELA:s närvaro här i år.

Almedalen är till sitt koncept ett unikt forum. Genom alla de, i olika hög grad, lyckade försöken att nå ut med ett budskap som från olika aktörer görs blir Almedalsveckan ett ständigt pågående samtal. På alla nivåer. Partiledarnas tal varje kväll blir, särskilt ett ovisst valår som detta, en viktig temperaturmätare när det gäller respektive partis form inför september och därtill görs större utspel på löpande band.

Men vad som kan vara lätt att missa är hur centrala de lokala frågorna blir under Almedalen. Det handlar långt ifrån enbart om de självklara aspekterna att nationella frågor som lyfts påverkar också kommunerna och regionen.

Hur frågor lösts i olika kommuner tas tvärtom upp som ett sätt för personer på andra håll kunna tänka till om det finns nya tankesätt att inspireras av väl hemma.

Till exempel handlar ett av veckans alla seminarier om ett sätt arbeta med integration som startade på Restad i Vänersborg, ett evenemang som Högskolan Väst arrangerar. På plats under veckan finns också lokala politiska företrädare från våra bevakningskommuner.

Vad är egentligen Almedalsveckan? I slutet av förra veckan, 28/6, visade SVT dokumentären En bra vecka för demokratin. Regissören Cecilia Björk har under mandatperioden spelat in sekvenser från Almedalen för att försöka fånga in vad som faktiskt sker bakom kulisserna och vad för fenomen Almedalen egentligen är. Bilden som där framträdde var en stel och självupptagen stereotypvärld. Det är inte en rättvis presentation.

För den politiskt intresserade är inte Almedalsveckan vilken vecka som helst och den är verkligen inte bara ett tillfälle att få posera. Under intensiva dagar förekommer debatter, analyser, tal, men framför allt också samtal. Den kanske allra viktigaste delen av Almedalen som en demokratisk mötesplats är just den dialog som pågår. Man lyssnar in och begrundar.

Att under veckans gång slås av insikten "just det, den frågan går även att se på det här sättet, och då framträder den på ett helt annat sätt" är inte en ovanlig tanke som Almedalsbesökare.

LÄS MER: Högskolan Väst satsar i Almedalen