Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jiyan Behrozy: De tyckte ju att det fanns ett specifikt sexuellt våld av unga afghaner?

Protesterna mot polisvåldet mot svarta i USA kan vara de mest omfattande sen mordet på Martin Luther King 1968. George Floyds död har fått presidenter och människor världen över att reagera.

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

I skrivande stund har hashtagen "Blackout Tuesday" på Instagram 28,5 miljoner taggar, och "Black Lives Matter" har 17,7 miljoner taggar efter George Floyd, som kvävdes till döds vid ett polisingripande den 25 maj. Justin Trudeau tystnade i 22 sekunder när han fick en fråga om Donald Trumps hantering av protesterna i USA. Trudeau var märkbart trött på hur presidenten ständigt kastar bensin på elden och skapar hat mellan olika grupper av människor.

Även i en tid då en statsanställs har bragt en människa om livet, är USA:s president totalt ignorant inför hur svarta behandlas i USA ända fram till i dag. Att USA:s president är en fullblods narcissist har nog ingen missat. Men man blir alldeles paff när en viss frilansjournalist i Sverige tycker att dessa protester på sociala medier är töntiga och undrar om det finns en enda kritisk tanke bakom folks hjärnor.

På senare tid verkar det ha blivit nån form av trend att spy galla över folkkampanjer och folkprotester. Ungefär som det vi såg under Metoo. De som ställer sig kritiska till denna typ av organisering ser sällan frukten av det. Man är så insnöad i att vara så olik folkmassan så långt det bara går, även om folkmassan skulle ha rätt i sak.

Personligen är jag själv den som tittar åt vänster när en massa drar åt höger. Men i uppenbara orättvisor finns det ingen stimuli i att vara olik alla andra, som i fallet med George Floyd. Här har vi en folkprotest över världen som man borde hakat på för längesedan. Polisvåldet- och morden mot svarta i USA är något av det värsta förtryck i både historisk och modern tid.

Att afroamerikanska föräldrar lär sina barn hur de ska agera när de ser en polis är fruktansvärt. Bland annat får barnen lära sig att snabbt ta upp sina armar och tydligt säga "I come in peace" för att barnen inte ska bli mördade eller misshandlade. Sätt det i perspektiv till Sverige och hur svensk polis agerar när de ser barn, så kanske ni förstår skillnaderna en aning.

Jag undrar om dessa personer som anser att "All lives matters" och inte vill se folkprotester, även anser att det inte finns något specifikt hat mot judar? Anser de inte att det finns ett specifikt våld mot kvinnor, exempelvis hedersvåld? Eller ett specifikt förtryck mot kurder i Turkiet? Jag vill minnas att några av dem ansåg att det fanns ett specifikt "sexuellt våld av unga afghanska män mot tjejer och småpojkar" när flyktingvågen 2015 hände. Hur i hela friden kan de inte se det uppenbara våldet och rasismen mot svarta? Inte bara i USA, men i hela världen?