Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jessica Gow/TT
Bild: Jessica Gow/TT

Karin Pihl: Den som inte söker jobb ska inte få a-kassa

Huvudpersonen Jack i Ulf Lundells romandebut från 1976 gillar inte Arbetsförmedlingen. Han är en ung man med stora drömmar.

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Jack vill inte ha ett nio-till-fem-jobb och bli som alla andra. Staten försörjer honom snällt genom ständiga utbetalningar från a-kassan.

Trots att det är över 40 år sedan Lundells generationsroman kom ut verkar Jacks livsfilosofi leva kvar. Inte minst hos Arbetsförmedlingen. Det visar en ny rapport från IAF, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen. De felaktiga utbetalningarna flödar ut.

Detta är inte a-kassornas fel. Orsaken är främst bristande kontroll hos Arbetsförmedlingen. Anställda på myndigheten skickar inte in underrättelser till a-kassorna när arbetssökande missköter sig. Det kan handla om att den arbetssökande inte sökt anvisat arbete, inte skickat in aktivitetsrapporter eller undviker att delta i handlingsplaner. “En stor andel av de arbeten som rapporterats som sökta i aktivitetsrapporterna har aldrig sökts”, skriver IAF.

Och det är inga små summor det handlar om. IAF uppskattar att de felaktiga utbetalningarna för 2017 ligger någonstans mellan 261 och 553 miljoner kronor – förutsatt att arbetssökande ändrar sitt jobbsökande beteende efter sanktioner.

Men Maria Mindhammar, överdirektör på Arbetsförmedlingen, slår ifrån sig kritiken. “Det är många som mår dåligt och tycker att det är jobbigt”, säger hon till SR. Men de som går på a-kassa är inte utan arbete för att de är sjuka.

Då får man sjukersättning. Inskrivna hos Arbetsförmedlingen är fullt arbetskapabla människor, och har en plikt att söka de arbeten som finns på marknaden.

Ersättningen till arbetslösa finansieras genom medlemsavgifter och genom skatt på arbete. Det är helt i sin ordning och en viktig del av välfärdsstaten. Men systemet bygger på att den som kan arbeta också gör det. Det är omoraliskt att de som jobbar tvingas försörja arbetslösa som egentligen skulle kunna jobba. Arbetsförmedlingen måste helt enkelt skärpa sig.

Kontrollerna måste skruvas upp ordentligt. IAF föreslår fler stickkontroller, vilket är rimligt. Men det handlar också om att handläggare på Arbetsförmedlingen gör det de ska och rapporterar när en arbetssökande slarvar.

Jack-mentaliteten hos Arbetsförmedlingen och hos arbetssökande som inte sköter sig måste bort. Ersättningen är till för människor som är “mellan jobb”, inte till personer som tycker det är tråkigt att förvärvsarbeta.

Alla har rätt att drömma om ett liv som rockstjärna, men de som sliter i hemtjänsten och på verkstadsgolvet ska inte betala för det.