Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Socialdemokraterna satsar gärna, men inte på försvaret.  Bild: Henrik Montgomery/TT
Socialdemokraterna satsar gärna, men inte på försvaret. Bild: Henrik Montgomery/TT

Karin Pihl: Det enda S vill försvara är makten

Övningarna blir färre om S får bestämma. Att Alliansen berömdes av försvarsfienderna i Miljöpartiet säger också något om skadan Borgs bantning gjorde.

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Den tidigare finansministern Anders Borg (M) har fått stark kritik för att han använde Försvarsmakten som en budgetregulator. Fredrik Reinfeldt sa att “försvaret är ett särintresse”. Den tidigare försvarsministern Mikael Odenberg (M) avgick 2007 i protest mot nedskärningarna. Moderaternas försvarspolitik under Reinfeldt var en katastrof, vilket M i dag erkänner. Den nuvarande socialdemokratiske försvarsministern Peter Hultqvist har försökt att lugna väljarna att allt ställts till rätta igen. Men även han har ett finansdepartement att tampas mot.

Hur mycket pengar S kan tänka sig att skjuta till för att försvaret ska ha möjlighet att leverera det politikerna vill har dessutom varit oklart, fram tills nu - två veckor innan valet. I en intervju med Dagens Nyheter (23/8) lovar Hultqvist totalt 60 miljarder kronor till försvaret under nästa mandatperiod.

Det låter mycket, men är tre miljarder mindre än vad ÖB Micael Bydén önskat. Dessutom specificerar försvarsministern inte hur mycket pengar som ska satsas 2019, 2020 och 2021. Det behövs pengar till såväl underhåll av gammal materiel och inköp av ny teknik samt övningar och vidareutbildning av personal.

Kan väljarna lita på Hultqvists ord? Att S hållit tyst om ÖB:s krav fram till slutspurten av valrörelsen gör att det finns skäl att tvivla på att Hultqvist vunnit kampen mot Finansdepartementet. Enligt uppgifter som SvD tagit fram kan finansminister Magdalena Andersson (S) högst tänka sig att ge försvaret en miljard extra nästa år, och “ett par miljarder” 2020 (SvD 20/8).

Under hela mandatperioden har Andersson bevisat att försvaret knappast ligger henne varmt om hjärtat. Hon har kallat Moderaternas förslag om anslagshöjningar för “märkliga”.

Under förhandlingarna inför försvarsbeslutet 2015 gjorde hon sitt bästa för att hålla emot krav på mer resurser. Det finns två förmildrande omständigheter som gör Borgs agerande mer begripligt än Anderssons. Trots Rysslands krig mot Georgien var tolkningarna av säkerhetsläget annorlunda. Dessutom genomled världen den värsta finanskrisen sedan 1930-talet.

I dag är läget ett annat. Högkonjunktur råder. Skatter har höjts. Regeringens senaste budget innehåller investeringar för 40 miljarder kronor. Finansministern pratar sig varm om höjda barnbidrag och annat valfläsk. Mogens Gilstrup, grundare av danska Fremskridtspartiet, föreslog att försvaret skulle ersättas med telefonsvarare som upprepade “vi ger oss” på ryska.

Det talas ofta om att svenska politiker ska akta sig från att inspireras av sina danska kollegor. I detta fall stämmer det.