Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Max Eskilsson: Digital ångesthjälp för unga rätt väg

När ångestbehandling flyttar ut på nätet kan förhoppningsvis fler unga få hjälp. Regionens nya satsning visar på bra idéer.

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Mer och mer går vi mot digitalisering och vården är inte ett undantag. På senare år har det blivit allt enklare att komma i kontakt med vårdaktörer på elektronisk väg. Framför allt passar nätbaserade behandlingsmetoder för en del möjligen bättre. Det är alltså långt från tal om att effektivisera för själva vårdapparatens skull.

Ett nytt regionalt vårdprojekt fokuserar nu på att ge västsvenska ungdomar KBT-baserad ångesthjälp på just internet. Som det ser ut i dag har vuxna i regionen redan möjlighet till sådan vård och en utökning till unga sker nu. Med tanke på hur psykisk ohälsa lätt blir något stigmatiserande för unga är satsningen ett bra steg.

Som TTELA berättade om på nyhetsplats under gångna veckan (13/2) är Barn- och ungdomspsykiatrin i Trollhättan optimistiska till att snart i och med projektet Ångesthjälpen Ung få erbjuda KBT-stöd med chattfunktion som en viktig komponent. "Vi gör ju massa andra saker på internet så varför skulle vi inte kunna testa att göra det här också?", sade psykologen Maria Läckberg till TTELA.

Hon påpekade också att erfarenheten sedan tidigare är god.

Olika upplägg av behandling kommer att erbjudas och om det bedöms som det mest lämpliga kan till exempel fysiska besök kombineras med mer digital kontakt. Ett första möte kommer först äga rum för att kartlägga graden av ångest.

Detta är en viktig aspekt. Det handlar inte om total övergång till digitala sammanhang utan ett komplement till de befintliga vårdformer som redan bedrivs.

Inte minst för unga som drar sig för att ta tag i ångestrelaterade besvär kan nätets mer flexibla möjligheter vara en viktig pusselbit framåt. Liksom för vuxna består ungas liv ofta av intensiva dagar där det upplevs svårt att dagtid ringa de där egentligen angelägna samtal och att gå på möten där ledighet behövs.

Genom att finnas på plats där tonåringar själva finns, den digitala världen, minskar förhoppningsvis steget till att påbörja och genomgå behandling.