Talludden. På finska presidentens residens mottogs Max Eskilsson och femton andra ledarskribenter förra veckan.
Talludden. På finska presidentens residens mottogs Max Eskilsson och femton andra ledarskribenter förra veckan. Bild: Max Eskilsson

En djup relation, viktig att vårda

Efter att ha besökt Helsingfors är insikterna många. Besöket skapar utrymme för flera reflektioner. Vi behöver titta mer på Finland.

ANNONS
|

"Kommer Centerpartiet att sitta i regeringen?". En nyfiken kvinna rusar fram när vår delegation beger oss över Helsingfors pittoreska men samtidigt ståtliga stadsbild.

Hon förstod att vi var från Sverige och var, liksom många andra på plats, intresserad av den svenska eftervalsprocessen. Ett talande fragment för det faktum att man i Finland överlag är väldigt insatta i svenska politiska förhållandena just nu. För ett tvåspråkigt land är ett levande intresse för den kulturellt, historiska och geografiska grannen självklart. Det jag tar med mig är en övertygelse om att vi i Sverige behöver stärka kunskapen och den allmänna medvetenheten om vår granne.

ANNONS

Vår relation är på många sätt god och just därför borde vi ta till vara på det band vi har.

I en kommun som Trollhättan är förståelsen för och kunskaper om Finland dessutom av speciell vikt. Som ett av Sveriges 64 finska förvaltningsområden är en betydande del av invånarna av finskt ursprung och bland annat har det samråd Trollhättan stad anordnar, inom ramen för uppdraget, en stor roll.

När jag förra veckan var med och besökte Finlands president Sauli Niinistö talade han just om hur nära våra länder nu befinner oss. "Under mitt politiska liv har jag aldrig tidigare upplevt att vi haft en så djup relation".

Inte minst var det på plats spännande att besöka den finska huvudstaden kort efter vår egna svenska valrörelse. Intressant var hur personvalssystemet i Finland rentav har en faktisk formaliserad roll på allvar. Medan vi i Sverige försökt uppmuntra med kryssreform, som från 1998 skulle stärka maktförhållandet väljare kontra partier, har Finland ett upplägg som på ett helt annat sätt ger begreppet en ordentlig innebörd. Rösten måste läggas på en kandidat.

Trots chansen att personvälja var det exempelvis i årets svenska riksdagsval endast 24 procent som utnyttjade denna. Ett röstningsbeteende som dessutom var något vanligare de senaste två valen, 2014 respektive 2010.

ANNONS

En annan intressant åtskillnad var hur den svenska debatten om det svenska vårdansvaret, med frågeställningen om staten ska ta över, kan kontrasteras mot hur Finland just nu håller på att gå mot ett upplägg med så kallade landskap – som ger intrycket av att påminna om vårt nuvarande system.

Finland lyfts som bekant också återkommande fram som förebild i skolpolitiska turer. Det finns alltså flera områden där det på nära håll går att se hur ett annat land, men med gemensam historia, gör. Ibland kan man inspireras att göra på ett nytt sätt och ibland är själva insikten givande i sig. Vi borde generellt öka kunskapen om Finland, vi har för mycket gemensamt för att låta bli.

ANNONS