Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Accelererar. Den tekniska utvecklingen går allt snabbare. Bild: Susanne Lindholm / TT

En ny, industriell revolution

Samspelet mellan människa och maskin utvecklar oss. Använt rätt innebär detta ofattbara uppsidor.

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Nyligen drabbade de två bästa schackspelarna i världen samman för att avgöra vem som skulle bli mästare. Båda är osedvanligt duktiga, delvis på grund av att de växt upp med datorer som utmanat och lärt upp dem. Men ingen människa kan i dag slå en dator i schack.

Maskinerna kan utföra saker vi bara kan drömma om. Maskiner lär sig nya saker hela tiden. Robotar med artificiell intelligens har nu förmåga att springa i kuperad terräng. Teslor eller JAS-plan som lär sig att färdas på ett komplicerat vis kan blixtsnabbt förmedla denna färdighet till alla andra exemplar av sin modell. Självkörande fordon kommer i framtiden att transportera oss när vi sover.

”Digitala tvillingar”, digitala simuleringar av verkliga föremål, kan användas för pröva halsbrytande saker – utan att behöva tillverka en prototyp eller ta några fysiska risker. Med VR kan vi uppleva nya världar utan att våra kroppar är där. Blockkedjor och artificiell intelligens revolutionerar till exempel logistik och optimerar användningen av resurser.

Den industriella revolution som nu pågår kommer att ha minst samma omvälvande effekt på våra liv som ångmaskinen, elektriciteten och elektroniken hade på sin tid. I vilken exakt ordning de olika nya teknikerna kommer att få ett genombrott är svårt att säga.

Bedömare i Silicon Valley menar att genomslaget för en viss teknik kan ta lite längre tid än vi tror, men när det väl kommer är effekterna större än vi föreställt oss.

Som konsumenter kommer vi att ha tillgång till skräddarsydda produkter som levereras till våra hem på nolltid – till lägre priser än i dag. Många sysslor kommer vi inte att behöva utföra.

Googles assistent kan redan nu ringa upp din frisör och boka en tid. Som arbetstagare finns fantastiska möjligheter att få betalt för sina tjänster. Människor är till exempel mycket bättre på att ställa frågor än maskiner. Vi är sociala varelser som behöver sammanhang och beröring.

Digitaliseringen betyder också en snabb omvandling av företag, branscher, transporter och handel. Det kräver anpassbarhet och ständigt lärande. För experter kan det vara en stor utmaning att byta spår när arbetsuppgifter börjar utföras av datorer. För äldre kan det vara en mental och fysisk prövning.

Industri 4.0 må vara abstrakt. Men skiftet kommer obönhörligen. Att inte ta höjd för det är dumdristigt, närmast ett svek. Teknik slår alltid politik, som entreprenören Jan Stenbeck uttryckt saken. Inte desto mindre behöver politiker sätta sig in i den tekniska utvecklingen och fatta beslut som dels stärker livslångt lärande och en flexibel arbetsmarknad, dels göra vad som krävs för att locka investeringar. Omvärlden rör på sig i svindlande hastighet – oavsett om vi har en regering eller inte.