Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jiyan Behrozy: En terrorattack vi alltid kommer minnas

I TTELA Dokumentär om Kronanattacken hör vi tydligt om vad terrorism skapar hos människor, även flera år efter händelsen. Jag minns delar av denna dag när nyheten kablades ut.

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Då var det tal om en beväpnad man på en skola, en skolattack. Tårarna bara rann ner när vi senare fick se foton på de mördade.

Jag hade själv bara fyra månader före terrorattacken på Kronan kommit hem från Irakiska Kurdistan. Där hade jag i ungefär fem månaders tid med egna ögon bevittnat terrorismens vidriga ansikte på nära håll.

Därför var vi ett par stycken som tidigt var ute med att kalla terrorattacken på Kronan vid dess rätta namn, en terrorist som utfört ett terrordåd. Det var ingen större skillnad på vad Anton Lundin Pettersson hade gjort och vad terroristerna i IS gjorde. De båda mördade oskyldiga med ett extremistiskt politiskt motiv som grund för sina handlingar.

LÄS MER: TTELA Dokumentär: Kronanattacken

2015 var redan ett känsligt år för många. Syrier, irakier, kurder, assyrier och andra folkslag som var hårt drabbade av IS-terroristernas ständiga attacker. Sveriges invånare som består av hundratusentals människor från de folkslagen var lamslagna inför krigsförbrytelserna i hemländerna. En stor majoritet la undan hela sin normala vardag för att kunna påverka situationen härifrån.

Flertalet journalister, aktivister och läkare från åkte ner från Sverige till krigets Syrien och Irak. Man försökte varna för att en extrem radikalisering av européer rotat sig och etablerats i Mellanöstern, när man gång på gång förmedlade nyheterna, vittnesmålen från krigsoffren, tillfångatagna européers egna historier om varför de har ingått i en så extrem rörelse.

Men det hindrade å andra sidan inte svenska kommuner från att ge enorma summor pengar till föreningar med extrema, politiska tolkningar av Islam som också pågick i Mellanöstern. Flera av föreningarna uttalade hot och uppmaningar till mord och hat mot exempelvis judar.

Ansvarslös politik medförde konsekvenser

Samtidigt hade man också gränsen från Turkiet, till Grekland och ända upp till Sverige vidöppen för vem som helst att komma in mitt i ett pågående, vad jag kallar, världskrig.

En totalt ansvarslös migrationspolitik skulle snart sätta två grupper i samhället mot varandra. Invandrarna och svenskarna. Igen, på nytt. Ungefär som på 90-talet. Men lite mer sofistikerat och i mycket större omfattning.

Några konsekvenser av de senaste årens omdömeslöshet blev Anton Lundin Pettersons terrorattack, Sverigedemokraternas siffror som bara sköts rakt upp i höjden, och terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm utfört av Rakhmat Akilov, som hade svurit sin trohet till IS. Vare sig den ena eller den andra terrorattacken hade behövt ske, om man hade haft en struktur och insikt i hur de besluten skulle tas emot i ett Sverige med.

Hade inte behövt ske

Istället skulle man ha flugit ner till FN:s baser i Irak och Syrien där många flyktingläger hade byggts, hämtat krigsdrabbade människor på ett säkert sätt till Europa. De som alltså hade fått lämna hus och hem för att försätta sig själva och sin familj i trygghet. Man skulle också gett andra europeiska länder som inte tog sitt ansvar i flyktingmottagandet ultimatum.

Nu blev det istället obalans över hela Europa och inte minst Sverige och Tyskland som tog emot avsevärt många fler människor än något annat land i Europa. Tyvärr var heller inte en stor del av de människor som släpptes in i landet krigsdrabbade flyktingar. Och det ledde till flera dystra konsekvenser, inte minst alla de som dog i terrorattackerna och deras anhörigas sorg, men också i politiken och demokratin som äventyras gång på gång.