Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
På tisdag 28/8 drabbar våra lokala partier i Trollhättan samman. Bild: TTELA

Max Eskilsson: En viktig debatt för Trollhättan

Med mindre än två veckor till valdagen drar det nu ihop sig. Ta chansen att besöka vår valdebatt i Trollhättan på Folkets hus på tisdag klockan 19.00.

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Vad ska kommunen egentligen göra och i vilken utsträckning?

För dig som trollhättebo påverkar fullmäktigevalet i Trollhättan ditt och stadens liv de kommande fyra åren. Motioner antas, besvaras och inte minst den rent opinionsbildande debatten spelar en viktig roll. Alla dessa beståndsdelar får den 9 september sina förutsättningar.

Därefter tuffar det på. Tillfället att påverka är alltså nu. Det är lätt att glömma hur mycket av det som sker i en kommun som beror på politiska beslut. Först och främst sätter skattesatsen själva ramen för vad som är möjligt att genomföra.

Men även därutöver blir mandaten avgörande för om något går igenom eller inte. Det kan handla om allt från skrivelser om att göra en översyn där ett kommunalt område utreds till mer drastiska omtag när det gäller åtaganden som försörjningsstöd.

Valet i Trollhättan i år blir ovanligt spännande. Traditionellt brukar socialdemokratin här som en effekt av sitt starka stöd lyckas ta ett hårt grepp om makten. I linje med detta har man också haft en, från deras perspektiv, betryggande majoritet i och med styret tillsammans med MP och V.

Sympatisörer skulle betrakta det som en stabilitet, men det har ofta inneburit en förutsägbarhet där djupare förankring inte alltid kanske setts som nödvändig. Det har inte, mandatmässigt, behövts.

Denna gång ser det mer ovisst ut. I en opinionsundersökning som P4 Väst presenterade under högsommaren, där frågan om vilket parti den svarande tänkte rösta på i Trollhättans kommunval ställdes, var ett minskat S-stöd tydligt. 2014 fick Socialdemokraterna hela 43,3 procent av rösterna i Trollhättan, i denna undersökning landar de på 36,3. Tydligt i undersökningen var också hur SD följer den nationella trenden och växer från, här från 10,1 till 16,4. Effekten av sådana tendenser, om också resultatet landar åt det hållet, behöver inte vara självklara.

För det är inte tydligt vilken inriktning SD skulle stödja med en allt starkare roll och samtidigt som S kan backa minskade i samma mätning även Liberalerna och Centerpartiet. KD hamnade på 2,9 (P4 Väst, 18/7). I sig skulle det inte sett till röster vara ett dramatiskt tapp, om siffran besannas på valdagen åker de däremot ut.

Sedan mätningen släpptes under mitten av juli har bara sex veckor passerat men en skillnad är att politikerna gått in i hårdvalrörelse. Mycket kan fortfarande hända.

För att hjälpa dig navigera och göra ditt val bjuder vi på tisdag in till vår valdebatt klockan 19.00 på Kulturbaren, Folkets hus. Vi ses!

LÄS MER: Därför satsar TTELA stort på valet