Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi och Per Bolund på väg till olika arrangemang under Almedalsveckan.
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi och Per Bolund på väg till olika arrangemang under Almedalsveckan. Bild: Henrik Montgomery

Elin Larsson: Ett miljöparti behövs för att sparra de andra partierna

Det har varit kämpigare än någonsin att reagera med Socialdemokraterna och när höstens val närmar sig är det tydligt att det är Miljöpartiet som är mandatperiodens stora förlorare.

ANNONS

När SCB i slutet av maj släppte sin sista stora partisympatiundersökning inför valet var det endast 3,3 procent som uppgav att de skulle rösta på Miljöpartiet om det vore val i dag. Nästan två mandatperioder av att inneha regeringsmakten har gynnat Socialdemokraterna men inte deras samarbetspartier.

Miljöpartiet har totalt misslyckats med att fånga den opinion som finns gällande miljö- och klimatfrågor. För unga väljare är frågan den viktigaste, samtidigt som samma grupp väljer bort Miljöpartiet. MP:s närvaro i regeringen har inte varit meningslös utan i grund och botten handlar det om att många av de förslag man har drivit igenom är svåra att kommunicera och okända för allmänheten. Ett sådant är exempelvis ändringarna av regler för fossila exportkrediter. Den svenska staten har under många år erbjudit garantier eller förmånliga lån till företag för att underlätta affärer utomlands, i syfte att gynna den svenska exportnäringen. Krediterna ska sedan kunna användas som ett instrument i den globala omställningen och för att exportera klimatlösningar men har tidvis fungerat dåligt och mött stor kritik då de tvärtemot syftet har möjliggjort projekt som leder till stora utsläpp i andra länder. Regeringen har under den gångna mandatperioden därför infört restriktioner för exportkrediter till viss fossil verksamhet.

ANNONS

Men politik handlar både om att göra och att kunna kommunicera – även när det är en impopulär åsikt eller ett komplicerat förslag. Den som misslyckas med det kommer till syvende och sist misslyckas med att vinna väljarnas förtroende. Trots det finns det fortfarande ett syfte med Miljöpartiet och det vore synd för det övergripande klimatarbetet om de försvann ur riksdagen. Inte nödvändigtvis för att deras förslag är de rätta eller bästa utan för att de kan fungera som sparring för de andra partierna.

Under våren har såväl energi- som bränslefrågan stått högt upp på den politiska agendan. Det har lett till viss populism om bensinpriser, där de flesta partier kämpat hårt för att göra det billigare för såväl gemene man som lantbrukare att tanka. De senaste åren har det därtill piskats upp en hård stämning vad gäller vindkraft, där ett flertal politiker och partier över hela Sverige motarbetar den lokala vindkraftsutbyggnaden. Klimatfrågan är för viktig för att inte försöka ta till alla åtgärder som går, även de som är svåra att kommunicera.

Risken om Miljöpartiet åker ut ur riksdagen är att det saknas en motpart för de andra partierna att sparra mot. Ett parti som kan lägga de mest extrema förslag och driva de impopulära åsikterna men som de andra partierna måste förhålla sig till. Om inte annat är det viktigt med ett parti som är extrema i viktiga frågor när andra partier darrar på manschetterna vad gäller den egna politiken för att inte riskera något samarbete. Miljöpartiet har ändå flyttat gränser hos de andra partierna som har visat sig vara ivriga i viljan att visa att deras förslag är bättre trots att partiet inte heter något med miljö. Om det i slutändan leder till bättre klimatpolitik från Sveriges håll är ett litet och stundvis jobbigt partis närvaro värt det.

ANNONS

Elin Larsson
Liberala Nyhetsbyrån
Elin Larsson
ANNONS