Jessika Roswall (M) är Sveriges nya EU-minister.
Jessika Roswall (M) är Sveriges nya EU-minister. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Naod Habtemichael: “EU är vår viktigaste utrikespolitiska plattform”

Jessika Roswall (M) är nytillträdd EU-minister när Sverige vid årsskiftet tar över ordförandeskapet i EU. I samarbete med Liberal Debatt har Naod Habtemichael intervjuat henne om vad hon vill fokusera på under ordförandeskapet – och varför näringslivet behöver skärpa sig.

ANNONS
|

– Man kan nog beskriva mig som en medelålders tvåbarnsmamma, säger den nytillträdda EU-ministern. Och en väldigt aktiv person som alltid rör på mig och gör saker hela tiden, fortsätter hon.

Jessika Roswall ger ett folkligt intryck när hon svarar på frågan om vem hon är privat. Likt den svenska självbilden i internationella sammanhang är beskrivningen, ja, lagom.

Hennes bakgrund som jurist sticker inte heller ut i regeringen. Precis som statsrådskollegorna Gunnar Strömmer (M), Johan Pehrson (L) och Carl-Oskar Bohlin (M) har även EU-ministern en juristexamen från Uppsala universitet.

Till skillnad från den manliga juristtrion kommer hon däremot att spela en central roll i internationella sammanhang nu i vår. Den 1 januari 2023 tar Sverige över ordförandeklubban i EU:s ministerråd. Då ska advokaten som växte upp i Avesta lotsa Sverige genom en turbulent tid i Europa.

ANNONS

För EU-nördar var du redan under förra mandatperioden känd som vice ordförande i EU-nämnden, men att bli minister innebär en helt annan form av strålkastarljus. Hur har din första tid som statsråd varit?

– Omtumlande. Jag fick frågan av statsminister Ulf Kristersson på måndagen och därefter presenterade han regeringsförklaringen på tisdagen. Man hann ju inte riktigt ställa om utan allt gick i ett, säger Roswall.

Naod Habtemichael
Naod Habtemichael

– Men jag svarade ja direkt. Dels blir man väldigt glad över att få förtroende och frågan om man vill bli statsråd. Och när jag fick frågan om att bli just EU-minister så kände jag att det är precis det jag vill. Jag brinner för EU och har jobbat med frågorna ganska länge. Betänketiden var ungefär en pikosekund, fortsätter hon.

Hon är imponerad över hur smidigt Regeringskansliets maskineri har malt på under maktskiftet. Tjänstemännen har enligt henne skött allting väldigt professionellt.

Vad ser du fram emot mest efter årsskiftet?

– Det är klart att väldigt mycket fokus går ut på att genomföra det svenska ordförandeskapet. Vi har en hög ambition om att det ska bli framgångsrikt.

Hon förklarar att den förra regeringens inriktning hade stöd hos samtliga riksdagspartier. Socialdemokraterna var dessutom lyhörda inför Moderaternas inspel – vilka påverkade regeringens val av prioriteringar.

ANNONS

– Sedan är det så att det tillträdande ordförandelandet presenterar sina prioriteringar väldigt nära inpå ordförandeskapet och det beror på att mycket kan hända i världen.

Det har gått drygt 14 år sedan Sverige senast höll i EU:s ordförandeklubba. Hösten 2009 var världen på väg ut ur en finansiell kris, Lissabonfördraget skulle träda i kraft och Sverige representerade 28 EU-länder under COP15 i Köpenhamn. Det var en omvälvande period, precis som den kommande våren förmodligen också kommer att vara.

– Statsministern kommer att presentera Sveriges prioriteringar innan ordförandeskapet tar vid. Däremot är det är ingen hemlighet att säkerhetspolitiken, givet Rysslands krig mot Ukraina, kommer att vara prioriterad.

De ekonomiska frågorna får inte heller glömmas bort, menar Jessika Roswall. Hon har under en lång tid lyft frågor som tillväxt och konkurrenskraft, vilket hon menar är frågor där EU har dragit åt fel håll under de senaste åren – med mer protektionistiska anslag. Nu vill hon se en annan inriktning.

– Sverige står för frihandel, en global ekonomi, och vi behöver lyfta fram den inre marknaden på ett annat sätt. Jag tycker att det är extra angeläget givet att vi går mot en lågkonjunktur.

När du gästade Sieps podcast i din tidigare roll i EU-nämnden berättade du att du, trots det goda samarbetet med din företrädare, hade önskat att regeringen förankrade frågor i ett tidigare skede. Kommer du att göra ett bättre jobb än förre EU-ministern Hans Dahlgren (S) när det kommer till framförhållning?

ANNONS

– Min främsta kritik mot den förra regeringen är att Sverige har kommit in för sent i EU-processer.

Roswall menar att senfärdigheten har fått konsekvenser för frågor som betyder mycket för Sverige och nämner skogspolitiken och den omstridda taxonomin som två exempel. Det är två frågor där man har höjt rösten först när det har varit för sent, menar hon. Hennes ambition är att Sverige ska komma in tidigare när beslutskvarnarna börjar mala.

– Det tror jag är avgörande om man – som ett litet land – ska kunna påverka saker.

Historiskt sett har Sverige ofta visat ett svalt intresse när det handlar om att ta ställning till nya idéer och initiativ, som till exempel taxonomin. Vad tror du att det beror på förutom att man kommer in sent i beslutsprocesserna?

– Min bild är att den socialdemokratiska regeringen snarare lyfte upp arbetet i FN, säger EU-ministern och kritiserar den förra regeringen för att inte ha satt EU-frågor tillräckligt högt på agendan.

– Inget ont om FN, men det är EU som är vår viktigaste utrikespolitiska plattform och det är EU som är vårt prioriterade samarbete.

Moderaterna är ett EU-vänligt parti, understryker Roswall. Hon ser ordförandeskapet som en chans att lyfta frågorna på ett bredare sätt i hela samhället – både inom politiken och genom att fler kommer att lära sig mer om de olika EU-institutionerna.

ANNONS

Hennes utmaning blir snarare hur kan man bibehålla intresset efter ordförandeskapet, säger hon, och beklagar att den svenska inrikespolitiken brukar ha ett för snävt perspektiv, och inte se den större bilden.

Roswall tycker att man behöver lyfta fördelarna mer. Hon berättar att hon brukar påtala det för svenska näringslivsföreträdare: att de måste bli bättre på att påtala hur viktigt EU och dess inre marknad är. Inte minst för ett så exportberoende land som Sverige.

Naod Habtemichael är skribent och ledamot i Liberal Debatts redaktion.

ANNONS