Många miljonprogramsområden har problem med trångboddhet och en svart hyresmarknad.
Många miljonprogramsområden har problem med trångboddhet och en svart hyresmarknad. Bild: Stefan Bennhage

Karl af Geijerstam: Försörjningsstöd ska inte gynna en svart bostadsmarknad

Flera kommuner kräver giltiga andrahandskontrakt för utbetalning av försörjningsstöd. Det är nödvändigt för att stävja svarta kontrakt, ockerhyror och trångboddhet.

ANNONS

130 kommuner i landet nekar ekonomiskt bistånd till boendekostnader, om den sökande har ett olagligt andrahandskontrakt på lägenheten. Det har Sveriges Television rapporterat i helgen. Orsaken är den skärpta lagstiftningen på området som gäller sedan 2019. Den som hyr ut en lägenhet i andra hand, utan tillstånd från fastighetsägaren, kan förlora sitt kontrakt omedelbart. Lagstiftningen är i sin tur en reaktion på att väldigt många i landets storstäder tvingas att bo trångt, för ockerhyror. Många bostadsbolag med stora hyresbestånd arbetar hårt för att stäva detta problem, som förekommer oftast i landets miljonprogramsområden.

Kommuner som Uppsala och Södertälje har därför gett socialtjänsten direktiv att neka bistånd till boendekostnaderna om den sökande inte kan visa upp ett godkänt kontrakt. Flera fall har överklagats och utfallen har varierat. Det finns en prejudicerande dom från 2009 som säger att det var rätt att ge försörjningsstöd för boende i en kolonistuga. Även om det inte är lagligt att bo i exempelvis en kolonistuga, måste kommunen se till individens behov och bevilja bistånd. Det är också åsikten hos flera jurister som SVT har talat med, bland annat professorn i förvaltningsrätt Olle Lundin.

ANNONS

Men lokalpolitiker som kommunalrådet Mohamad Hassan (L) menar att kampen mot de svarta kontrakten är viktigare. Den åsikten har också Boverkets expert, Micael Nilsson. Han menar att när socialtjänstlagen skrevs kunde ingen föreställa sig att kommunerna skulle hamna i den här situationen. Det finns inget i lagens förarbeten som ger någon vägledning, menar han.

I Fyrbodal tillämpar Vänersborg, Uddevalla, Sotenäs, Lysekil och Tanum den hårdare linjen. Trollhättan, Munkedal, Lilla Edet, Strömstad, Färgelanda och Mellerud tillämpar i olika utsträckning den generösare linjen, att inte kräva godkänt kontrakt. Trollhättans kommun uppger till SVT problemet inte har varit så stort som befarat. Munkedals kommun svarar att problemet helt enkelt inte har uppkommit i kommunen.

Kommunernas varierande svar visar att problemet är koncentrerat till de större städerna i Sverige. Organiserat fusk med bostadskontrakt och svart uthyrningar är mer sällsynt på mindre orter och existerar knappt i landsbygdskommuner.

LÄS MER:Trångboddheten blir en social bomb

Även om bostadssituationen är väldigt svår i många städer i Sverige kan landets socialtjänster inte fortsätta dela ut försörjningsstöd som går ned brottslingars fickor. Det är en tragedi att många familjer tvingas bo trångt under dåliga omständigheter. Men fortsätter socialtjänsten att betala ut försörjningsstöd kommer det inte att ske någon förändring. Lagstiftningen måste uppdateras och skärpas, så att det blir tydligt hur socialtjänsten ska fatta beslut. En skärpning av lagen måste också kombineras med planer för hur socialtjänsten ska agera när man upptäcker boenden i svartkontrakt. Dessutom bör socialtjänst kunna samarbeta med fastighetsägare, Skatteverket, Kronofogden och polisen utan sekretesshinder när man upptäcker ekonomisk brottslighet, vilket det i många fall handlar om.

ANNONS

ANNONS