Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Joakim Broman: Först i höst prövas överenskommelsen

Mandatperiodens första vårändringsbudget lades i veckan fram. Men det gäller att besinna sig, det verkliga resultatet av ett nytt regeringsunderlag lär vi få ta del av först till hösten.

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Några enorma budgetförändringar var det inte tal om i veckan, främst eftersom den M/KD-budget som riksdagen röstade igenom i december tog merparten av budgetutrymmet i anspråk. Kvar finns runt 4,5 miljarder.

Regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet pekar bland annat på utbyggd laddinfrastruktur och återinfört investeringsstöd för bostadsbyggande som sina satsningar. Liberalerna får äran för att 3 000 lärarassistenter ska anställas i skolan, och C för satsningar på grön teknik. Skattehöjningar sker på kemikalier och kraftvärme.

Mer intressant än de enskilda budgetposterna är då att se hur Januariöverenskommelsen nu formas i praktisk politik. I vissa fall handlar det om enskilda detaljer. Inför vårbudgeten 2018 pratade exempelvis Liberalernas dåvarande ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson om den märkliga prioriteringen i att sänka momsen för naturguider.

Under onsdagen var den återställda momssänkningen en av punkterna som Centerpartiet listade som segrar.

Att förhandlingarna verkar ha löpt smidigt är också värt att notera. Jan Björklund meddelade att han haft betydligt tuffare förhandlingar i Alliansen. Det går i linje med rapporter om att samarbetet mellan de fyra partierna blir tätare och att det formats ett “inre kabinett” med de fem partiledarna (DI 1/4).

Om det går lika lätt i förhandlingarna om en mer omfattande höstbudget, eller när lågkonjunkturen krymper reformutrymmet ytterligare, återstår att se.

Många dyra reformer återstår att genomföra. Familjeveckan ska införas, miljarder ska fram till att ersätta skogsägare för skyddad skog – i vårbudgeten anslås 150 miljoner till detta – för att inte tala om bygget av nya höghastighetsbanor. Ambitioner om att sänka skatterna på arbete ska, åtminstone enligt finansministern, inte leda till sänkt skattetryck.

Januariöverenskommelsen lär prövas på allvar först när vår och sommar övergått till höst.