Sveriges flagga hissa ofta i Vänersborg.
Sveriges flagga hissa ofta i Vänersborg. Bild: Joachim Nywall

Karl af Geijerstam: Folkvalda fick feeling - fixade fler flaggdagar

Vänersborgs politiker gillar tydligen att flagga. På sittande möte slängde kommunfullmäktige in några extra dagar som man tyckte fattades i kommunens riktlinjer.

ANNONS
|

Man blir inte gripen av polisen om man flaggar fel. Men det finns faktiskt en hel del formella och informella regler när det gäller flaggning. Även kommunerna har egna regelverk för hur, var och när en flagga ska hissas och halas.

För några veckor sedan var Vänersborgs flaggregler uppe för beslut i kommunfullmäktige. I dokumentet kan man läsa vilka förvaltningar i kommunen som ansvarar för flaggstängerna. Gatuenheten ansvarar bland annat för kommunkontorets flaggstänger och respektive skola och äldreboende ansvarar för sina flaggstänger. I Brålanda sköts flaggandet av Företagarföreningen. De som flaggar ska se till att flaggan är ”hel och ren och med färgerna i behåll”. Ordning och reda ska råda.

ANNONS

Sverige har i dagsläget 17 flaggdagar, plus flaggning på de dagar det är val till riksdagen och val till Europaparlamentet. Den sistnämnda dagen är också det senaste tillskottet till flaggdagar i Sverige. Förutom dessa dagar fanns det i förslaget till beslut ytterligare tio lokala flaggdagar. I listan finns Internationella kvinnodagen och alla nordiska grannländernas nationaldagar.

I snitt blir det alltså flaggdag oftare än varannan vecka i Vänersborg

Men kommunfullmäktige tyckte inte detta var nog. På sittande möte föreslog Vänsterpartiets Ida Hildingsson fyra extra dagar för de nationella minoriteterna som har flaggdag. Johan Andersson (C) föreslog också Internationella mansdagen. Båda dessa förslag lämnades in på handskrivna lappar. Tydligen ansåg de församlade ledamöterna att den korta och enbart positiva debatten var beredning nog för ärendet och gick direkt till beslut. Så nu har Vänersborgs kommun 32(!) flaggdagar, 33 om det är ett valår. (34 stycken dubbelvalåret 2034!) I snitt blir det alltså flaggdag oftare än varannan vecka i Vänersborg.

I andra kommuner har det blivit ett så kallat kulturkrig kring prideflaggan (exempelvis Hörby eller Nynäshamn) men det lyste med sin frånvaro i debatten. Flaggreglerna har nämligen inga skrivningar om denna flagga. Man kunde ju tänka sig att Vänersborg likt Svedala hissar prideflaggan vid Internationella dagen mot homo-, trans- och bifobi. Men den infaller den 17 maj, vilket ju krockar med Norges nationaldag som Vänersborg flaggar för (men inte Svedala). Detta visar hur svårt det kan bli om man vill uppmärksamma alla särskilda dagar med flaggning. Det finns ju bara 365 dagar och väldigt många goda saker att uppmärksamma.

ANNONS

Den 19 november är inte bara Internationella mansdagen, utan även Internationella toalettdagen som uppmärksammar arbetet för bättre sanitära förhållanden runt om i världen. Finlands självständighetsdag den 6 december råkar också vara Birger Sjöbergs födelsedag.

Om poängen med flaggdag är att den ska vara lite speciell borde nog politikerna ha funderat ett varv extra om hur många flaggdagar som man ska ha i kommunen. Men gillar man att flagga så får man ju göra det, det gäller privatpersoner likaväl som kommuner.

LÄS MER:Vänersborgs politiker: Mansdagen ska vara flaggdag

ANNONS