BJERKVIK 20220321 Statsminister Magdalena Andersson (bilden) och moderaternas partiledare Ulf Kristersson besökte på måndagen den pågående internationella militärövningen Cold Response 2022 utanför Narvik i nordnorge.  Cold Response är en norskledd vinterövning där Nato- och partnerländer deltar. Sverige deltar med 1 500 soldater och officerare och organiseras tillsammans med finska arméförband.  Foto: Anders Wiklund / TT / kod 1004
I förarsätet. Statsminister Magdalena Andersson måste ta ut en ny riktning i Nato-frågan. Bild: Anders Wiklund/ TT

Karl af Geijerstam: Frågan om Nato kan inte frånkopplas från verkligheten

Omsvängningar i Nato-frågan är på gång inom Sverigedemokraterna och kanske också Socialdemokraterna. Partier får ompröva gamla åsikter när omvärlden förändras i snabb takt.

ANNONS

Under helgen uttalade Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson att han har svängt i Nato-frågan. Partiet har traditionellt varit motståndare till Nato. Nu menade han att kriget i Ukraina och en uppenbarligen nära förestående finsk medlemsansökan har förändrat situationen. Under måndagen kom nyheten att partiledningen har inkallats till ett möte för att ge välsignelse till att partiet stöder ett svenskt inträde i Nato. Då innebär det att det finns en parlamentarisk majoritet för ett svenskt Nato-medlemskap.

LÄS MER:S startar säkerhetspolitisk dialog i partiet

Så sent som i höstas bekräftade den socialdemokratiska kongressen den gamla linjen att säga nej Nato. Men även från Socialdemokraterna kom nyheter under måndagen. Partisekreterare Tobias Baudin har startat en "säkerhetspolitisk dialog" i partiet. Syftet är att uppdatera den säkerhetspolitiska analysen med tanke på kriget i Ukraina.

ANNONS

– Natofrågan är naturligtvis en del av det, säger Tobias Baudin till TT.

Trycket ökar nu på Socialdemokraterna i Nato-frågan. Moderatledaren Ulf Kristersson har uttalat han vill lämna in en ansökan om han blir statsminister i höst. Den finska regeringen väntas lämna in en ansökan i maj. Finlands centerparti har också gjort en historisk omsvängning i frågan och därmed finns parlamentarisk majoritet i Finland.

LÄS MER:Centern i Finland svänger om Nato

Under helgen kom den uppseendeväckande nyheten om att socialdemokratiska finländska riksdagsledamoten Erkki Tuomioja hade uttalat att försvarsminister Peter Hultqvist hade föreslagit en svensk-finsk försvarsallians som ett alternativ till ett Nato-medlemskap. Detta tillbakavisades av Hultqvist som inte kommenterade vad han kallade ”förtroliga samtal”.

LÄS MER:Tuomioja: Hultqvist föreslår alternativ allians

Frågan är om Socialdemokraternas gamla Nato-motstånd kan försvinna även under denna vår? Statsminister Magdalena Andersson (S) säger att ett beslut om svenskt Natomedlemskap kräver tre fjärdedelars majoritet i riksdagen och att frågan lämpar sig dåligt för politisk strid. Till TT uttalade hon i helgen dessutom att ”om Finland behöver hjälp ställer vi förstås upp”. Frågan är bara hur det ska gå till om Finland också blir medlemmar av Nato.

LÄS MER:Andersson: Krävs brett stöd för Natoansökan

Tanken på att Finland och Sverige fyller en roll som buffertzon mellan Ryssland och Nato blir allt mer obsolet. Ukraina var en sådan buffertzon. Nu ser vi med all önskvärd tydlighet vilken brutalitet Putin-regimen är beredd att använda för att utöka sitt herravälde och återupprätta det ryska imperiet.

ANNONS

Sverige, Finland och Nato-länderna har redan ett djupt och starkt samarbete. Men det är bara medlemskapet som garanterar att Sverige skulle få militärt stöd. Skulle Finland gå med i Nato försämras Sveriges säkerhetspolitiska läge om vi väljer att stå utanför.

Nu ligger Nato-frågan i praktiken i det socialdemokratiska partiets händer. Nato-motståndet är brett förankrat i partiet och gammalt. Det är det sistnämnda som är problemet. På bara några veckor har Ryssland invaderat Ukraina, Finland påbörjat en politisk process för att ansöka om medlemskap och Sverige har fått en parlamentarisk majoritet för ett medlemskap.

Politik handlar inte bara om ideologier utan också att behöva fatta beslut när verkligheten förändrar sig snabbt. Gamla analyser måste ersättas av nya. Det finns ett egenvärde i att utrikes- och säkerhetspolitik ska vara brett förankrad och långsiktigt. Men Sverige bestämmer inte i vilken takt utvecklingen i vår omvärld sker. I brinnande krig behövs det snabba beslut. I Finland finns den insikten. Den borde även finnas hos Socialdemokraterna.

ANNONS