Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Stefan Bennhage

Cecilia Frisk: Friska tankar om risken med aprilskämt

Aprilskämt är en gammal tradition som varje år brukar publiceras i de flesta tidningar. TTELA kommer i år inte att köra något aprilskämt, eftersom jag vill att allt som du läser och tittar på hos oss ska vara sant, relevant och trovärdigt.

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Att alla övriga dagar under året hävda att man kan lita på det som vi publicerar, förutom just 1 april, känns inte riktigt.

I tider där falska nyheter, rykten och lögner kan spridas snabbt och utan granskning i stor skala i sociala medier, och via andra digitala kanaler är det extra viktigt att vi står för sanning och trovärdighet. Vi står enkelt uttryckt för riktiga nyheter, som är granskade och faktakollade. Uppgifter som tas fram, bearbetas av utbildade och professionella journalister samt publiceras först efter granskning utifrån de pressetiska regler, som jag som ansvarig utgivare och vårt redaktionella team har att följa:

• Ge korrekta nyheter.

• Var generös med bemötanden.

• Respektera den personliga integriteten.

• Var varsam med bilder.

• Hör båda sidor.

• Var försiktig med namn.

Våra journalister följer också de yrkesetiska regler som handlar om hur man uppträder vid intervjuer och hur nyhetsmaterialet tas fram. På ett internt stormöte på TTELA summerade nyligen bolagets huvudägare Peter Hjörne vårt viktiga pressetiska uppdrag med en fråga och en uppmaning: Är det sant? Ta hänsyn till människorna!

Svårare än så behöver det inte vara. Och jag kan med stolthet berätta att det är ytterst sällsynt att inte reglerna följs. TTELA:s journalister agerar professionellt och tar den hänsyn, som behövs för att vår viktiga trovärdighet ska bevaras. Allt sedan Donald Trumps presidentkampanj och vinst i det amerikanska valet har jag som publicist då och då fått frågor från läsare om just falska nyheter samt om man kan lita på det som vi publicerar.

Mitt svar är ett rungande JA, det kan du alltid göra! Sen kan alla göra misstag och då ska de rättas till. Har vi inte rapporterat korrekt ska detta korrigeras på ett tydligt sätt. Och om du anser att vi har gjort fel kontaktar du mig! Avslutningsvis vill jag berätta om ett läsarmejl, som gjorde mig både glad och stolt:

”Måste ge en eloge till alla medarbetare på TTELA. Tidningen har fått ett nytt pulserande och färgrikt liv. Artiklar och tankar med spets och finess. Reportage med tyngd och klarhet i varje mening. Ni speglar på ett fint sätt tiden vi lever i och bygden där vi bor, arbetar eller studerar.”

Glad påsk!