Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Jiyan Behrozy är ny ledarskribent på TTELA. Bild: Stefan Bennhage

Jiyan Behrozy: Gudomligt att både wallraffa och prata demokrati

Jag älskar lokaljournalistik, det gör att man kommer platserna, invånarna och händelserna närmare på ett helt annat sätt. Mellanstora och små kommuner är så många fler än storstäderna, och här kan man göra viktig skillnad. Jag ser fram emot att få vara en del av det arbetet.

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Jag kommer från Karlstad, har jag talat om för mina splitternya kollegor på TTELA. Sedan funderar jag på varför jag svarar så. Jag kommer ju från Värmland. I Värmland finns hela världen och där kommer jag ifrån, från hela världen. Jag är inte född där, men det är där jag har formats de senaste tjugofem åren. Mitt namn är Jiyan Behrozy, förnamnet betyder "liv" på kurdiska och efternamnet betyder ungefär, ”en vacker dag” på persiska. Jag är trettioett år och ibland känner jag mig mycket yngre än så, men alltför ofta mycket äldre än vad jag är. Jag har mina rötter i Mellanöstern, och mina fötter i Trollhättan och Uddevalla.

Har järnkoll

Vad gör jag rent fysiskt i Trollhättan och vad är mitt uppdrag? För ett tag sedan råkade jag på en man som kom att bli min alldeles egen, och han råkar vara från Bohuslän och har hjärnkoll, han är alltså snart psykiatriker och forskar inom en psykossjukdom. Jag tänkte att det är en bra idé att sammansvetsas med en man med hjärnkoll. Jag själv har ju järnkoll, men inte på hjärnan utan på aktuella samhällsfrågor. Det är den korta versionen till varför jag hamnade här.

Jag har skrivit så långt tillbaka jag kan minnas och det började med dagboksskrifter som sex- eller sjuåring. Journalistiken har funnits med mig nu i ett par år och det har varit väldigt roligt att skapa opinion för – och med – ungdomar för deras sak, diskutera demokratifrågor med dem och att skriva med barn och ungdomar på bibliotek. Det har även varit mycket spännande att wallraffa bland tvåhundra män någonstans i landet som lyssnar på en inbjuden ayatollah från den religiösa diktaturen Iran, att granska moskébyggen och höja kunskapstaket bland journalister i frågan, att följa kommunpolitiker och hur de sköter sina uppdrag, att stå mitt i ett pågående krig i Irak och höra flyktingars berättelser och återberätta, påminna allmänheten om att det inte alltid är män som är den värsta sortens hedersförtryckare och att syna konservativa, kristna amerikaner som röstar för abortförbud i Alabama.

Barns rätt till fritänkande och kampen mot segregerade områden och skolor har länge stått på min agenda och kommer fortsätta göra det ett bra tag till.

Skapa skillnad

På TTELA jobbar vi efter devisen #vigörskillnadhär och om det är något som driver mig framåt är det just att få vara med och skapa skillnad där jag är, främst för människor i situationer där välfärden inte har tillräckliga resurser, kompetens eller vilja att hjälpa eller lyssna på. Men också se hur pass mycket medborgarna själva tar ansvar att vara med i samhällsbygget, och se om det verkligen är i välfärden resurserna brister.

De omplacerade undersköterskorna på förlossningsvården på Näl är ett tydligt exempel på ett ämne där beslutsfattare prioriterar skevt och det är i liknande situationer jag kommer att höras eller kunna läsas. Mitt uppdrag kommer helt enkelt vara att ge mina reflektioner på utvecklingen i mina fyra bevakningsområden på gott och ont, och även i rikstäckande nyheter som påverkar oss här. Hur man hanterar olika institutioner, områden, miljö, myndigheter, fritid- och föreningsliv samt människoöden oberoende av ålder, kön, eller bakgrund i Trollhättan, Mellerud, Lilla Edet och Vänersborg kommer att vara min prioritering.

Vikten av ledarskribentens roll i allmänhet har inte alltid varit given eller av stor betydelse, och i ett föränderligt samhälle behövs även skribenter som gör ställningstaganden när den enskilda medborgarens röst inte hörs, eller när reportrarnas viktiga arbete med leverans av nyheter förblir nyheter, och inte leder till förändring . Jag ser fram emot att få vara med och göra skillnad i min roll här.