Här är TTELA:s nya ledarkrönikörer

Vilka är våra fyra, tillträdande ledarkrönikörer? Till helgen börjar externa ledarkrönikörer skriva på TTELA:s ledarsida. Läs mer om vilka våra fyra skribenter är nedan.

ANNONS
|

Max Eskilsson ställde några frågor inför att satsningen med externa ledarkrönikörer på lördag kör i gång.

1. Beskriv dig själv kort för våra läsare.

2. Vad ser du fram mot att ta dig an för ämnen?

3. Nämn något oväntat om dig.

LÄS MER:Friska tankar: Fler åsikter och bredare lokal debatt

Bild: Stefan Bennhage

Rossana Dinamarca, skribent och juridikstudent

0

1. 


 – Jag är bilbyggardotter, uppväxt på Kronogården i ett politiskt hem. Mellan 2002 och 2018 var jag riksdagsledamot för Vänsterpartiet. Två saker jag är mest stolt över att ha åstadkommit under min riksdagstid är dubbelspåret mellan Trollhättan och Göteborg och samtyckeslagen. Den härligaste politiska segern var dock när jag och några kompisar under gymnasietiden lyckades rädda utebadet på Älvhögsborg från att bli parkeringsplats.


– Sedan i höstas pendlar jag till Karlstad där jag pluggar juridik.


2. 


– Jag kommer skriva om det som berör mig som kvinna, mamma, hyresgäst, pendlare och samhällsmedborgare. Det kommer bli personligt och politiskt och säkert med en juridisk vinkel då och då. Aldrig slätstruket.


3. 


 –  Jag är vice ordförande i Trollhättans bordtennisklubb och sitter i styrelsen för Halvorstorps IS.

Gustaf Svenungsson, ekonomagronom

0

1.


– Jag är uppvuxen på en gård i Hjärtum, men har även koppling till Brålanda då min familj har en gård där också. Efter gymnasiestudier i Göteborg jobbade jag ett år på ICA Boströms i Lilla Edet, innan jag flyttade till Uppsala för att studera till agronom. Arbetar nu som jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket, vilket är ett spännande arbete som skär genom jordbruk, landsbygd, klimat, internationella frågor och politik.


 2.


– Framför allt frågor som rör klimat, miljö och landsbygd, men även frågor av en mer lokal karaktär.


 3.


– Vann P4 Västs final i "Vi i femman" 2005. Förlorade dessvärre regionfinalen med ett poäng.

Lina Lanestrand, ledarskaps- och hälsoentreprenör

0

1. 


– Jag flyttade som 20-åring från Stockholm till Vänersborg för att studera till beteendevetare på högskolan i Vänersborg 1998. Jag förälskade mig i staden, att bo nära Vänern och promenera med min hund i Skräcklan var underbart. Dessutom fann jag goda vänner liksom mannen i mitt liv.  Jag flyttade till Mölndal och sedan till Lilla Edet efter studierna, men kom tillbaka till Vänersborg när vi hade fått barn och jag arbetade bland annat på Rädda Barnens regionkontor i Vänersborg liksom med kost och hälsa i eget företag. 2011 flyttade vi till Huddinge kommun. Vi har fortfarande släkt och vänner i Trestad. I dag arbetar jag i eget företag som ledarskapskonsult, coach, och terapeut.


2.


– Jag ser fram emot att skriva om vardagliga saker som vi alla känner igen oss i, om den otillräcklighetskultur som vi lever i. Om perfektionism där vi ställer höga krav på oss själva i allt från arbete till familjeliv, föräldraroll, vår hälsa och personlig utveckling. Men också om rädslan för att känna livets alla känslor och om att duga som vi är - för att njuta av livet fullt ut. Ämnena jag kommer att lyfta kombinerar tidlösa frågor med intryck från aktuell forskning.


3.


– Jag har alltid varit en slarvmaja när det kommer till städning men nu vid 42 års ålder satsar jag på att bli mer ordningsam och är väldigt nyfiken på om det är en tillfällig nyck eller en ny vana.

Martin Hellström, rektor Högskolan Väst

0

1.


– Ursprungligen är jag från Tyskland och sedan slutet av 2016 bor jag i centrala Trollhättan. I min roll som rektor för Högskolan Väst ser jag det som viktigt att ha koll på området. Det finns många dimensioner här. Vissa paralleller kan jag också se med tyska Essen, som jag kommer ifrån. I grunden är det en arbetarstad men det är även en stad i omställning. Det känner jag igen. Här relaterar jag till Saabs nedläggning. Ett område i omställning helt enkelt.


– Sedan är själva läget såklart fantastiskt: ta bara vattnet och utemiljön.


2.


– Det finns många viktiga frågeställningar från min utgångspunkt. Vad är högskolans roll i samhället? Den akademiska friheten är av stor betydelse. Jag tror på det livslånga lärandet och det finns jättemycket man kan säga om detta.  


– Sedan ser jag vår roll i regionen som intressant. Samverkan behövs och båda sidor har sina behov. Inte minst i Fyrbodal har vi också lokalt aktuella perspektiv, till exempel att bidra till att höja utbildningsnivån och göra utbildning tillgänglig för fler.  


3.


– En gång var jag väldigt sportig: Jag har cyklat mellan Nordkap och Essen. Det spände över sex veckor och det handlade nog om kring 360 mil.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS