Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jiyan Behrozy: Helt orimlig förklaring i Wilma-fallet

"Jag måste ha brutit mot fysikens lagar om jag ska ha gjort det här". Det var det första Wilmas Anderssons pojkvän sa i rätten under fredagen (29/5) på tredje förhandlingsdagen i målet. Han förklarade senare vad han menade med uttrycket.

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Han syftade på att man kan se på hans telefon och TV-spel att han har befunnit sig i hemmet när brottet misstänks ska ha ägt rum. Den kvällen Wilma alltså försvann, torsdag den 14 november. Och att det i så fall skulle vara omöjligt för honom att ha mördat 17-åriga Wilma. Det är i hemmet alla fingeravtryck finns, blod från både honom och Wilma och på kroppsdelen som hittas. En kroppsdel som ligger till grund för dödförklaringen. Hon ska ha blivit utsatt för våld, men själva dödsorsaken har inte fastställts ännu.

LÄS MER: Ville bara höra att hon har gömt sig från omvärlden

För lång tid

Det som däremot är riktigt häpnadsväckande i utredningen är att polisen inte upptäckte kroppsdelen förrän nio dagar efter att pojkvännen gripits. Och detta trots att man under de dagarna spärrat av lägenheten, sökt igenom och haft full tillgång till det. Möjligtvis har man inte velat förstöra teknisk bevisning. Men nio dagar är ganska lång tid för att inte hitta en kroppsdel i en lägenhet man söker igenom.

Just de knappa två veckorna som polisen sökte igenom lägenheten efter spår, använder pojkvännen som skäl för att någon annan kan ha tagit sig in och placerat kroppsdelen. Det här är alltså en period som polisen utreder den misstänkta brottsplatsen som pojkvännen menar att någon annan ska ha varit där och placerat fyndet.

"Att man inte hittat det förrän nio dagar senare efter att jag gripits säger mig bara att dörren stått vidöppen hela tiden" sa pojkvännen i rätten om de nio dagarna. Och menade att vem som helst kan ha tagit sig in där. Han berättar också att Wilma gjorde två kopior på hemnycklarna under sommaren 2019, och att man borde vända sig till hennes syster för att ta reda på var den riktiga mördaren kan vara.

LÄS MER: Rättegång i fallet Wilma Andersson

Ett frågetecken

Visserligen är pojkvännens resonemang om att det skulle vara "omöjligt" att han ska ha begått brottet, ganska orimlig för den vakne. Men det faktum att polisinsatsen med kroppsfyndet tog tid lämnade utrymme för pojkvännen att ha en förklaring. Därmed finns ett frågetecken om det kan finnas en andra gärningsman, vilket inget talar för.

Förnekandet under hela utredningen, och förklaringen om att han inte varit hemma just den tidpunkten har gjort att det hela har tagit längre tid än nödvändigt. För utredningen, och för anhöriga på båda sidor. Inte minst för de som vill begrava sitt barn. Nu hoppas vi på att rättegången inte behöver ta längre tid än vad som är planerat, och att det görs en prioritering på att kroppen ska hittas.