Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jiyan Behrozy: I en pandemi måste man hålla huvudet kallt

Här har man arbetat i nära två månader hemifrån för att inte riskera att bli smittad, men framförallt för att inte utsätta äldre för onödig risk att drabbas av covid-19.

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

En drös konserter som planerats i månader har ställts in. Högtider runtom i världen har firats med stor försiktighet och enbart närmast anhöriga. Jag vet att George Floyds död har upprört och berört många. Miljontals människor för att vara tydlig. Men en fysisk demonstration på Sergels Torg i Stockholm var inte lämplig mitt i en pandemi.

Det har ju varit ett fantastiskt engagemang på sociala medier som engagerat miljoner människor, det kunde ha fortsatt i stället. Samtidigt finns en annan verklighet i detta nu, där människor inte får ta farväl av sina anhöriga på grund av smittorisken.

I våra närområden åker vi till Göteborg som närmaste storstad för att delta i folkprotester och demonstrationer mot orättvisor. Det är tacksamt att man ändå kunde hålla huvudet kallt under rådande omständigheter denna gång.

LÄS MER: De tyckte ju att det fanns ett specifikt sexuellt våld av unga afghaner?

"Oerhörda konsekvenser"

Samtidigt som det finns ett förbud mot att vistas mer än 50 personer tillsammans kunde ordningsmakten tyvärr inte hindra en stor folkmassa på 8 000 människor att samlas i sympati med George Floyd, och mot polisbrutalitet i USA mot afroamerikaner. Detta kan leda till oerhörda konsekvenser för sjukvården i Sveriges mest drabbade stad, Stockholm.

Jämfört med andra länder har vi inte haft extrema restriktioner om att inte få vistas utomhus, eller där man satt in militären för att hindra medborgarna från att gå ut. Tvärtom har vi nästintill kunnat fortsätta vår vardag precis som den är, med enklare regler och råd om hur vi ska sköta vår handhygien. Myndigheterna har mer eller mindre satt sin tillit till oss. Att vi tar egenansvar.

LÄS MER: Två gripna efter demonstration i Stockholm

Övervåldet

Samtidigt kan jag också förstå de som känner att "det räcker nu", när de fredliga protesterna mot övervåldet under åren inte hjälpt. Det är bara det att vi hjälper absolut ingen, när fler anhöriga insjuknar och dör i virus, samtidigt som man försöker förebygga mord åt ett annat håll. Resultatet blir ändå detsamma: att människor dör, fast i olika former.

Därför hoppas jag på att vi kan fortsätta följa de råd vi har fått om att inte samlas alltför många, även om hjärtat säger något annat ibland. Vi räddar fler genom att hålla huvudet kallt. Tid för protester kommer finnas. Orättvisor kommer vi få kämpa mot länge till. Men viruset behöver ett stopp här och nu.