Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bodil Resare: I röd luva och färggrann kjol

Välkomnar med anledning av detta också en färggrann kjolmanifestation som en hyllning till skidåkaren Margit Nordin vars insats på sikt banade väg för en jämställd syn på skidsporten.

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

I dessa dagar klappar mitt hjärta lite extra för alla de som av olika anledningar ställer sig på skidor som en del av ett större sammanhang. Vasaloppsveckan och skid-VM i Lahtis går mot högtidlig final och avslutas båda med ett kraftprov. Medan skidlandslagets åkare i helgen ger sig i kast med 30 respektive 50 kilometer i fri stil går startskottet i morgon för de 15 800 anmälda som sällar sig till mängden i startfållorna i Berga by.

I årets lopp hyllas också Vasaloppets mesta segrare genom åren, Nils ”Mora-Nisse” Karlsson, som skulle ha fyllt 100 år i år. Arrangörerna uppmanar åkarna att som en hyllning till skidlegenden och hans nio segrar på känt Mora-Nisse-manér ta sig an de 90 kilometer långa loppet med en röd luva på huvudet.

Mina tankar går då också osökt till Margit Nordin och en mindre smickrande del av Vasaloppets historia.

Sjukgymnasten och skidåkaren Margit Nordin var den första kvinna som under Vasaloppets andra år, 1923, ställde sig på startlinjen tillsammans med 160 manliga åkare. Idén till att starta hade hon fått under alla de skidturer som hon tillryggalagt i tjänsten för att nå avlägset boende patienter, och hon var också van vandrare med dagsmarscher på 4 till 6 mil.

Margit Nordin fullföljde tillsammans med 157 andra loppet, hyllades vid målgången med hurrarop för prestationen att vara den första kvinna som genomförde loppet. Men hennes prestation blev också föremål för en hårdför debatt som ledde till att Vasaloppet fram till år 1981 förbjöd kvinnor att delta i loppet.

Välkomnar med anledning av detta också en färggrann kjolmanifestation som en hyllning till skidåkaren Margit Nordin vars insats på sikt banade väg för en jämställd syn på skidsporten.

Alliansloppet, seedningsgrundande för Vasaloppet och tillika Trollhättans flaggskepp när det gäller idrottsevenemang, har på kort tid vuxit och blivit världens största tävling för rullskidor. Ett skäl så gott som något att i egenskapen av snöbortskämd norrländska ta sig långt utanför komfortzonen och övervinna skräcken att stå på ett par rullskidor, decimeterhögt ovanför den stenhårda asfalten.

Väl mött i spåren!