Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Jiyan Behrozy: Inte ens pensionärerna på Kronogården får ro

För bara några månader sen kastade småbarn stenar på PRO:s lokal och det blev genast en nationell nyhet som ledde till att föräldrarna till barnen dök upp och bad pensionärerna om ursäkt. Man trodde då att lokalen skulle lämnas ifred, och att pensionärernas aktiviteter kunde fortsätta i lugn och ro två-tre dagar i veckan som de har sina aktiviteter i lokalen.

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Så blev det under ett par månader. Lars-Ove Blomryd ordförande för PRO-föreningen Trollhättan Södra bad politikerna om att man ska sätta upp kameror utanför lokalen när de senaste skadegörelserna hände under hösten 2019.

LÄS MER: Rutor sönderskjutna

Han misstänkte att skadegörelserna skulle fortsätta och att de som utsätter pensionärerna för rädsla och lokalen för förstörelse, inte bör komma undan så lätt. Och att man på något sätt skulle tillföra trygghet för pensionärerna och områdets invånare från de som förstör för alla andra.

Politikerna borde ha tagit rädslan på allvar

Mycket riktigt borde politikerna ha lyssnat och förstått allvaret i när Blomryd beskrev att en del pensionärer numera kände rädsla inför att komma till lokalen, och att lämna den efter aktiviteternas slut. Syftet med kamerorna var främst för att skapa trygghet för lokalens besökare, inte för att bevaka områdets invånare som en och annan politiker fick det att låta som. Därför undrar jag nu vad politikerna tänker göra nu när hela tjugosex fönsterrutor är krossade på Kronogården?

Vad ska behövas till för att skydda pensionärerna på Kronogården och områdes invånare? Kommer de vilja vara i lokalen efter denna händelse? Förstår man vilka konsekvenser detta får? Vad ska pensionärerna göra om de inte ska vara i lokalen och umgås med varandra för att spela spel, fika och samtala?

Jag vänder mig till Trollhättans politiker för att få svar på dessa frågor. Ponera att det var du själv, din mor eller far som är en flitig besökare av lokalen för att få dagarna och rutinerna att flyta på i ett ganska mörkt och kallt land, där ensamheten hos våra äldre är ett stort problem. Hur hade du mått, hur hade du känt?

Inväntar konkreta besked

Jag hoppas på tydliga, konkreta besked och handlingsplaner om åtgärder för att skydda pensionärerna, om de väljer att fortsätta gå till lokalen efter detta.

Allt tyder på att de som orsakat denna hemska situation vill ha bort pensionärerna därifrån. Om pensionärerna slutar gå dit kommer dessa typer få precis som de vill. De bör inte ha makten att kunna skrämma iväg grupper av stadens invånare på det här sättet. Nu är det upp till politikerna att agera med kraft tillbaka mot de som vandaliserar. Till de som har orsakat detta har jag för tillfället inga ord eller frågor att ställa. Detta är det närmaste lågt, och respektlöst handlade mot våra äldre man kan komma.