Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Jiyan Behrozy: IS-verksamhet kommer återupptas i våra städer

Uppemot niohundra Islamiska Staten-fångar har släppts från Ain Issa-lägret utanför Raqqa, Där har de hållits i förvar och varit vaktade av kurdiska och assyriska styrkor. Kriget i nordöstra Syrien kommer inte bara påverka de som bor där. Jag befarar att IS-verksamheter som har legat på is i Sverige kommer återupplivas nu när Kalifatets fångar har släppts lösa av turkisk militär.

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

En stor majoritet av fångarna i Ain Issa-lägret var Islamiska Statens-fångar. Man kunde hålla dem i schack när Kalifatet utsågs som besegrat, ända fram till den turkiska invasionen i nordöstra Syrien för två veckor sedan.

I Syrien, Irak och Europa har anhängare och utförare av terrorväldet funnits kvar, av de som inte tillfångatogs av styrkorna. De var bara inte tillräckligt många för att fortsätta kriget. När Kalifatet ansågs vara besegrat kapitulerade många IS-anhängare. Många beblandades med flyktingströmmen, där man inte längre kunde särskilja mellan krigsflyktingar och IS-anhängare. Detta hände både under kriget 2014 och framåt under åren som IS propagerade och verkade för sin terror.

IS-konton har aktiverats igen

Det blev också mindre högljudda verksamheter i svenska städer, där självutnämnda imamer under krigets gång predikade en sträng islamistisk ideologi som inte hörde samman med majoriteten av religionens utövare. Det bidrog endast till skada och diskriminering mot vanliga muslimer i samhället som inte utövade denna extrema form av religionen. IS-konton stängdes ner, aktiviteterna på sidorna minskade och strikt religiösa Sharia-fanatiker av politisk islamistisk ideologi hördes mindre.

Men i takt med att turkisk militär släppt lös IS-fångar kommer vi kanske ännu en gång bevittna verksamheter och föreningar som orädda lobbar för extrem politisk islam, som mer eller mindre går ut på att skapa hat mot hederliga arbetare och medborgare av olika bakgrunder och trosuppfattningar, som lever fredliga liv. Det sägs redan nu av engagerade personer i frågan, att IS-konton som varit inaktiva är öppna igen. Ett hot mot demokratin i vårt land kommer råda igen. Jag får instämmande respons från Trollhättebon Taban Kadir som säger: ”Jag har personligen inte sett något anmärkningsvärt i Trollhättan, men flera av de jag känner har uttryckt sin oro för verksamheter och föreningar som visar tecken på att det Islamiska Staten gör och har gjort är bra.”

Får inte vara naiva

Vi får inte vara naiva att tro att IS-anhängare slutar existera. Tvärtom behöver vi komma ihåg alla de vänner de har i Europa som förser dem med drönare, och annat krigsmaterial som förs in i Turkiet utan problem fortfarande, som vidare används av IS i deras krigsföring mot civila.

Nazister och nazism existerar ännu, trots all kunskap som delgetts oss i skolor om vad som skedde under andra världskriget. Varför skulle IS-anhängare med dess extrema ideologi plötsligt sluta existera? Jag skulle vilja påstå att det är rakt av lögner, och att man för folk bakom ljuset när man påstår att Kalifatet är besegrat.

Stora kostnader för skattebetalare

Ni kan själva räkna ut vad det här innebär och kostar skattebetalare i Sverige om det blir som jag befarar, att IS-verksamheter i Sverige återupplivas. Rättegångar, polis- och SÄPO-resurser, arbete- bostäder- och aktiviteter till "traumatiserade svenska-IS-resenärer" kommer kosta skattebetalarna mycket pengar.

Pengar som hellre borde gå till fattiga barnfamiljer, ensamstående mammor- och pappor, värdig vård av pensionärer, barn med olika funktionsvariationer, och kvalitetssäkrad utbildning för barn och ungdomar.