Högskolan Väst har renoverat, byggt ut, första campusetappen är klar.
Högskolan Väst har renoverat, byggt ut, första campusetappen är klar.

Jan Theliander: Jan Theliander: Vill regeringen att vi blir mer internationella?

Utbildningsminister Mats Persson menar att “Kunskap och bildning är grunden för samhällsutveckling och välstånd”. Enligt honom, och regeringen, ska Sverige utvecklas som kunskapsnation, med forskning och högre utbildning i världsklass. Med orden excellens, internationalisering och innovation pekar han ut riktningen för svensk forskning och högskoleutbildning.

ANNONS
|

Med excellens menar ministern att svensk forskning ska bedrivas med hög kvalitet och vara internationellt ledande. För att positionera sig på det sättet behöver man vara internationellt aktiv och prioritera internationella samarbeten såväl inom forskning som utbildning. Resultatet av excellens och internationalisering ska dessutom generera ökad innovationsförmåga.

Jag har lätt för att sympatisera med målsättningarna. De ligger väl i linje med hur vi utvecklar vår högskola. Vi samverkar kraftfullt med andra både här i Sverige och internationellt. Vår forskning och utbildning står sig väl också i internationella jämförelser.

Med vår högskolas profil arbetsintegrerat lärande fokuserar vi dessutom på handling för utveckling, inte minst för att skapa innovation. Personligen är jag stolt över att vara med och bidra till forskning och utbildning i världsklass och är mer än gärna med och bistår till utvecklingen av Sverige som kunskapsnation.

ANNONS

Men kring internationaliseringen finns det något som skaver.

Högskolan Väst blir alltmer internationellt präglad. Ett växande antal av våra medarbetare har utländsk bakgrund eller är rekryterade till anställningar hos oss som doktorander och lärare från utlandet. Allt fler av våra studenter, speciellt på avancerad nivå är internationellt rekryterade.

Med fler internationella kontakter och utbyten får vi spännande talangfulla studenter och medarbetare, och en mångfald av perspektiv. Vi får också en större förmåga att i samverkan med andra delar av samhället bidra till att lösa komplexa samhällsutmaningar.

Vi lever med andra ord upp till Mats Perssons viktiga motto om internationalisering. Och jag håller med om att det är en viktig faktor för såväl excellens som förmågan att generera innovation.

Viktiga delar av regeringens politiska prioriteringar bygger på Tidöavtalet. Där finns ett avsnitt som tar upp internationella frågor och det rör migration och integration. I texten finns en punkt om att stärka Sveriges konkurrenskraft genom särskilda bestämmelser för doktorander och forskare.

Men i övrigt hittar jag inget i avtalet där internationella perspektiv eller internationalisering uttrycks som något eftersträvansvärt eller ens positivt. Detta trots ministerns fina ord. Jag hoppas därför att det utanför Tidöavtalet finns plats för en agenda som leder till politiska beslut som på riktigt stödjer akademins viktiga internationaliseringsarbete.

ANNONS

Frågan är om regeringen, med Mats Persson i spetsen, har den platsen? Och om de i sådant fall tänker använda den?

ANNONS