Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jiyan Behrozy: Jiyan Behrozy: Det tog tid, men Tegnell hänger med nu

Nu är solen och värmen här och vad är trevligare än att socialisera med vänner och bekanta ute på stan.

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Sakta men säkert börjar uteserveringarna fyllas på med folk och ja, man kan väl inget annat än att tycka att vi förtjänar att komma ut när vi har så långa perioder av kyla och mörker. Dock ska vi inte förglömma att vi lever i en tid där det fortfarande är riskabelt att vistas för tätt inpå varandra därute. Det är väl värt att tänka på kommunikationschefen i NU-sjukvården, Niklas Claessons ord när solstrålarna är alltför lockande och drar oss mot folkklungor på stan: "Det är inte över ännu och det är viktigt att vi fortsätter hålla ut".

Tegnell

Jag vill också påminna om att när Anders Tegnell från Folkhälsomyndigheten talade om för folket i TV (SVT 20/5 2020) att munskydd "inte passar in i det vi försöker göra" tog en del ändå sitt sunda förnuft till fånga och såg till att de var utrustade med bland annat munskydd ute, i alla fall de som hade hunnit få tag på några eller sytt upp egna. Helt rätt.

För att inte försöka få Tegnell att framstå som att han velat att detta virus ska öka ska jag också citera honom med detta som han sa i samma program: "Är man sjuk så ska man stanna hemma, inte vara på stan med munskydd. För det är den signalen man skickar, att det är okej att vara ute om man har munskydd. Det kommer definitivt försämra smittläget i Sverige".

LÄS MER: Tegnell: Dödstalen i Sverige kunde undvikits

Men detta sades i samband med att vårdpersonal runtom i världen var utrustade upp till tänderna och när svensk vårdpersonal hade akut brist på skyddsutrustning. Att munskydd och visirer inte skulle skydda mot coronaviruset, som är en droppsmitta är ju som att säga att personal på kliniska laboratorier inte behöver använda skyddsutrustning överhuvudtaget. Eller att vårdpersonal överhuvudtaget inte behöver skyddsutrustning alls.

LÄS MER: Ny ökning av patienter med covid-19

Vaccin

Nu när vi vet att vem som helst kan bära på viruset, och att vem som helst kan bli drabbad anser jag det mycket viktigt att man fortsätter förlita sig på sitt sunda förnuft och ser till att man inte utgör en risk för sig själv eller andra. Alla vi behöver i möjligaste mån se till att skydda varandra, fram till att man har hittat ett vaccin mot viruset.

Det är egentligen inte förrän då vi kan luta oss tillbaka helt och känna att det finns minst ett sätt att överleva viruset om man skulle ha oturen att drabbas. Därför anser jag presskonferenserna också väldigt tröttsamma då de gång på gång visar att alla andra hade rätt och att vår Folkhälsomyndighet tyvärr varit ganska senfärdiga. Att deras strategi som skiljde sig mot resten av världen ledde till fler dödsantal än nödvändigt. Så, fortsätt skydda oss och er gott folk!