Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

KD. En stark sakpolitik i vårdfrågorna har gjort Ebba Busch Thor till valrörelsens vinnare. Bild: Anna Hållams/TT
KD. En stark sakpolitik i vårdfrågorna har gjort Ebba Busch Thor till valrörelsens vinnare. Bild: Anna Hållams/TT

Svend Dahl: KD är redan vinnaren - trots allt

När det sett som dystrast ut för KD tröstade sig många partiaktiva med berättelsen om valspurten för 20 år sedan. Nu är historien på väg att upprepa sig.

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

På några få månader gick KD 1998 från att ha varit allmänt uträknade till att bli valets stora vinnare. Alf Svensson talade om närvärme och brister i äldreomsorgen och på valdagen 1998 nådde KD sitt hittills bästa valresultat, 11,77 procent.

Ebba Busch Thor har visserligen en bit kvar till de nivåerna. Men upphämtningen från opinionssiffror under tre procent till en nivå som inte bara garanterar fortsatt representation i riksdagen, utan även att KD kan slippa platsen som riksdagens minsta parti, talar sitt tydliga språk.

LÄS MER: Ödesval för KD – här och där

En avgörande faktor bakom KD:s framgångar är S-beskrivningen av valet som “en folkomröstning om välfärden”. S-strategerna hade sannolikt räknat med att detta skulle leda till en klassisk konflikt om skatterna. I stället ledde det till att sjukvårdsfrågorna fick ännu större utrymme i debatten.

Därmed fick KD chansen att profilera sig som Socialdemokraternas huvudmotståndare.

Det är en position Busch Thor skickligt utnyttjat genom att konfrontera statsminister Stefan Löfven med de allt längre vårdköerna.

Att vara den borgerliga partiledare som tydligast bjuder S motstånd är en kvalitet som en stor grupp borgerliga väljare värdesätter. Förmågan att göra debattmos av statsministern backas dessutom upp av en gedigen sakpolitik. Medan övriga partier nöjer sig med att lappa och laga ett i grunden dysfunktionellt system är KD det parti som tydligast driver frågan om att hitta ett nytt sätt att organisera sjukvården. Det handlar både om att stärka primärvårdens ställning och om att förbättra styrning och jämlikhet i vården genom att avskaffa landstingen och göra hälso- och sjukvården till ett statligt ansvar.

LÄS MER: Kritiken kan förvärra krisläget

Men opinionsframgångarna tycks också handla om att strategin att profilera KD som det konservativa partiet i svensk politik slutligen börjar ge utdelning.

Att KD var partiet som sade upp decemberöverenskommelsen och sedan dess varit tydligt med att man vill lägga en gemensam alliansbudget ger en trovärdighet i en borgerligt sinnad väljargrupp där många övervägt att proteströsta på Sverigedemokraterna.

LÄS MER: Avgång var det enda möjliga

Att KD ser ut att med råge klara riksdagsspärren underlättar bildandet av en borgerlig regering efter valet.

Dels understryker det Alliansens fortsatta roll som ett ideologiskt och sakpolitiskt sammanhållet alternativ. Dels stärker det dem i Alliansen som är beredda att försöka bilda regering även om de rödgröna blir större.

LÄS MER: Våga höja förskolans kostnad