Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Kvinnors röster behöver höras

KRÖNIKA: Män pratar både oftare och längre än kvinnor på fullmäktigemöten. Enligt en forskarrapport upprepar männen gärna det andra redan sagt i debatten. Nu är det dags för rannsakan.

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Män pratar mer än kvinnor på fullmäktige i Uddevalla. Bohusläningen skrev om detta för ett tag sedan och förklaringarna har vi hört tidigare. Ett parti med få mandat får svårt med kvoten man/kvinna, när det inte finns någon att delegera till.

I Wiveka Ströms artikel berättar Emma Osbakk Malmström (S), som gjort mätningen, att männen talade tre gånger så lång tid jämfört med kvinnorna. Männen gick också upp i talarstolen oftare och pratade längre än kvinnorna.

Visst är det bra med debattvilja, men när åsikterna bara upprepas falnar intresset och viljan att diskutera. Om detta sedan är en typisk manlig/kvinnlig fråga låter jag vara osagt, men en forskarrapport jag kom i kontakt med när jag läste genusvetenskap berättade att män gärna upprepar det andra tidigare sagt i debatten, medan kvinnor däremot sällan lyfter samma åsikter som redan fått utrymme.

Jag kan irriteras över dessa ständiga upprepningar som bara förlänger mötestiden. Här har ordföranden en viktig roll. I Ulricehamn till exempel slog Berit Frändås klubban i bordet så fort ledamöterna svävade ut i debatten och hamnade långt ifrån sakfrågan. Att argumentera kring vad som sker inom rikspolitiken när det är kommunens barnomsorg som står på dagordningen var inte tillåtet.

Men ansvar finns även hos ledamöterna. Även om man som politiker upplever julaftonskänsla varje fullmäktige, är det bra att rannsaka sig själv, både dom som gärna tar till orda och dom som har en låg profil. Frågan om jämställdhet är superviktig. Gamla strukturer är svåra att bryta, men ett sätt att tackla det att börja med sig själv. Vi vet att den har betydelse för identifikation, därför måste vi alltid sträva efter att bli bättre. Här har vi inom media en viktig funktion. Vi vill ju spegla samhället och då gäller det att synliggöra andra än bara vita medelålders män.

Trevlig helg!