Kan du namnet på någon politiker som jobbar här? Att samtliga tre val i Sverige infaller på samma dag gör att regionvalet hamnar i skymundan.
Kan du namnet på någon politiker som jobbar här? Att samtliga tre val i Sverige infaller på samma dag gör att regionvalet hamnar i skymundan. Bild: Stefan Bennhage

Mimmie Björnsdotter Grönkvist: Låt inte regionvalet falla i glömska

Trots att sjukvården är en av väljarnas viktigaste frågor så har de flesta dålig koll på regionpolitiken. Separata valdagar vore en tänkbar lösning.

ANNONS

Kan du nämna namnet på en regionpolitiker som är aktiv i din hemregion? Om svaret är nej, så är du som de flesta svenskar. Enligt en undersökning som Novus gjort för SVT (27/3) kan bara 17 procent av svenskarna nämna en lokal regionpolitiker, och bara knappt hälften – 48 procent – kan rätt ange minst ett parti som styr regionen de bor i.

Att säga att gemene mans kunskap om regionpolitiken är låg vore en underdrift. Att många tycks osäkra på vad regionerna faktiskt gör bidrar sannolikt till svagt intresse för regionpolitiken. Sjukvården är väljarnas viktigaste fråga, men bara 47 procent vet om att ansvaret för vården ligger på regional nivå – samtidigt som hela 41 procent tror att det är riksdagen som styr och bär huvudansvaret, enligt samma Novus-undersökning.

ANNONS

Till gemene mans försvar ska medges att det är lätt att få det intrycket av hur debatten förs på riksnivå. Regelbundet presenteras statliga satsningar med syfte att styra regionerna mot att lösa ett särskilt problem – typexemplet är den så kallade kömiljarden. När de satsningarna presenteras och debatteras av partiledarna på tv och i rikstäckande tidningar är det inte konstigt att många tror att det är riksdag och regering som har ansvaret.

Eftersom de lokala valen sker samtidigt som riksdagsvalet så hamnar de lätt i medieskugga. Särskilt drabbat är regionvalet, som därför brukar kallas det bortglömda valet. En tänkbar lösning är att införa separata valdagar. Mandatperioden skulle fortsatt vara fyra år på alla nivåer, men medborgarna får möjlighet att rösta vartannat år istället för var fjärde – omväxlande till antingen kommun- samt regionfullmäktige, eller riksdagen.

Farhågan brukar vara att deltagandet i de lokala valen skulle bli lägre utan riksdagsvalet som draghjälp för att få folk till valurnorna. Det resonemanget bygger dock på antagandet att väljarna är i grunden ointresserade av lokala frågor – när det är lätt att tänka sig att ointresset beror på den i regel minimala mediebevakningen. Dessutom är många väljare idag osäkra på vad de faktiskt lägger sin röst på i regionvalet. Är det verkligen bättre?

ANNONS

Det är viktigt att folk går och röstar, men också viktigt att folk har möjlighet att faktiskt göra ett informerat val. När valmaskineriet drar igång på allvar inför höstens val lär regionpolitiken som vanligt hamna i skymundan. Att se till att det bortglömda valet får den uppmärksamhet det förtjänar skulle stärka svensk demokrati.

ANNONS