Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Verklighetsfrämmande. Miljöpartiet säger nej till både Nato och kärnkraft vilket i realiteten är en förutsättning för ett tryggt välfärdssamhälle. Bild: Henrik Montgomery
Verklighetsfrämmande. Miljöpartiet säger nej till både Nato och kärnkraft vilket i realiteten är en förutsättning för ett tryggt välfärdssamhälle. Bild: Henrik Montgomery

Malin Lernfelt: Låt Miljöpartiet drömma utanför riksdagen

Sverige behöver en seriös och långsiktig miljö- och klimatpolitik. Det är tyvärr inget Miljöpartiet bidrar till.

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Förutsättningarna för Miljöpartiet att klara sig kvar i riksdagen ser i dagsläget inte ut att vara de bästa. I flera opinionsmätningar har de legat under riksdagsspärren och till skillnad från Liberalerna har de inget Pehrson-kort att plocka fram ur rockärmen. Förutsättningarna för de grönas partiledartal under Almedalsveckan var inte heller särskilt gynnsamma. Partiet var sist ut, på torsdagen då de flesta av de besökare som var i Visby för att delta i politikerveckan redan hade tagit sin rullväska och knattrat i väg över kullerstenarna mot färjan eller taxin till flygplatsen.

Det fruktansvärda dådet på Donners plats dagen innan låg dessutom som en mörk skugga över den sista Almedagen. Så inledde också Miljöpartiet sitt tal med att språkröret Märta Stenevi satte ord på den empati så många känner med den familj som nu ska leva vidare utan en älskad människa. Hon adresserade även den sorg och vrede som hela samhället upplever: "Alla kvinnoliv som släckts, alla de som faller offer för våldet och extremismens mörker. De som utöver det meningslösa våldet ska möta vårt samhälles fulla vrede och eviga motstånd."

Därefter tog Per Bolund vid. Han lyfte det fria samtalets som demokratins kärna och att våldet inte får skrämma till tystnad. Bolund citerade också den mördade Ing-Marie Wieselgren, överläkare i psykiatri vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, nationell samordnare för psykiatrifrågor på Sveriges Kommuner och Regioner, och med ett stort engagemang i frågor om psykisk ohälsa: "När jag inte orkar så orkar du. När du förtvivlar hoppas jag för dig också." Det var fint och värdigt.

Sverige behöver en seriös miljö- och klimatpolitik för framtiden

Bolunds resterande tal uppskattades säkert av de trogna följarskaror som plockat fram 70-talets "Atomkraft - Nej tack"-flaggor och de banderollförsedda personer som delade ut "Nej till Nato"-foldrar på Visbys gator. Men så många fler är det inte som kan ta den före detta miljö- och klimatministern på allvar. Inte i den situation vårt land och vårt Europa befinner sig i just nu.

Bolund talade om hur det "inte finns någon välfärd på en död planet". Det stämmer. Betydligt mer påtagligt här och nu är dock att det inte heller finns någon välfärd i ett land som Putin anfaller. Därför behöver vi vara med i Nato, vilket Miljöpartiet motsätter sig. Inte heller finns det någon välfärd i ett land där elpriserna skenar till följd av att vi inte har tillräckligt med planerbar, driftsäker elproduktion, något vi kan tacka Per Bolund och hans parti för. Bland annat eftersom de hetsat fram nedstängningar av fullt fungerande kärnkraftsreaktorer.

Välfärden kommer också att krackelera om människor inte kan ta sig till jobbet och industrin inte kan driva sin produktion, något som kommer att bli verklighet om fossila bränslen förbjuds redan om åtta år. Miljöpartiets dröm om ett fossilfritt välfärdsland 2030 är inget annat än en mardröm för de flesta vanliga människor. Det är rimligtvis därför partiet faller fritt i mätningarna trots att miljön och klimatet hör till samtidens viktigaste frågor.

Sverige behöver en seriös miljö- och klimatpolitik för framtiden. Därför vore det bästa att MP och deras drömmerier hamnade utanför riksdagen i september.