Säger nej. ÖB Micael Bydén värnar Sveriges relationer med USA, Nato och Europa
Säger nej. ÖB Micael Bydén värnar Sveriges relationer med USA, Nato och Europa Bild: LNB

Lyssna på ÖB – skriv inte under FN:s kärnvapenförbud

Det är tråkigt att alla andra länder inte är som Sverige. Ungefär så kunde man tolka utrikesminister Margot Wallström, som i en debattartikel häromdagen SvD (28/4) radade upp allt gott Sverige gör för att minska spridningen av kärnvapen. Man kan också tolka hennes debattartikel som att hon ger upp ambitionen att skriva under FN:s nya avtal om kärnvapenförbud. Fredsrörelsen behöver ett plåster på såren.

ANNONS

Idén att Sverige borde skriva under avtalet har nämligen sågats av en rad viktiga instanser. Regeringens egen utredare, Lars-Erik Lundin, drar slutsatsen att Sverige ska avstå från att skriva under. Avtalet i sig är inte särskilt kraftfullt. Inga länder som har kärnvapen har undertecknat, eller avser att göra det. Dessutom finns det inga sanktioner att ta till om ett land skulle bryta mot förbudet. Icke-spridningsavtalet, som är väl förankrat och respekterat internationellt, existerar dessutom redan.

Än värre är att avtalet skulle försämra säkerhetsläget för de länder som inte har kärnvapen, men som står under militärt skydd genom samarbete med kärnvapenstater. Om små länder som exempelvis baltstaterna skulle skriva under avtalet riskerar de att stå helt utan USA:s militära skydd. Därmed skulle maktbalansen i Europa förskjutas, till Rysslands fördel.

ANNONS

LÄS MER:Säg nej till FN:s konvention om kärnvapen

För några veckor sedan gick utredningens remisstid ut. Föga förvånande är Försvarsmakten inte särskilt intresserad av att Sverige skriver under ett avtal som övriga EU-länder och USA har avfärdat. ÖB Micael Bydén har i ett uttalande sagt att en svensk underskrift skulle riskera det militära samarbete som Sverige har med Finland, USA och övriga Europa. En kärnvapenfri värld skulle så klart även en överbefälhavare önska. Men frågan rör inte huruvida kärnvapen är trevliga uppfinningar eller ej. Det handlar om att värna Sveriges relationer med USA och Nato.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har indirekt varnat Sverige från att skriva under. “Vi tror inte att världen blir tryggare om Nato avskaffar sina kärnvapen medan Kina, Ryssland och Nordkorea har kvar”, sa han på Folk och försvars konferens i Sälen i vintras. Hans analys delas av Robert Dalsjö, forskningsledare på Försvarets forskningsinstitut (FOI), som menar att hela den nuvarande världsordningen riskerar att “rasa samman” om man avviker från normen om så kallad terrorbalans mellan kärnvapenmakter.

Regeringen måste lyssna på Försvarsmakten, FOI och Stoltenberg. Sluta drömma. Frånvaro av krig uppnås genom stabilitet och förutsägbarhet, inte genom idealistiska avtal som inte leder någonvart.

Karin Pihl
Karin Pihl
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS