Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nöjda. Socialdemokraterna är traditionellt starka i vissa grupper. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Måste invandrare rösta på S?

Siffrorna visar att S, mer eller mindre legitimt, skickligt surrat fast väljargrupper. Samtidigt är S-dominansen ett misslyckande för borgerliga.

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Inför 18-årsgräns för slöja, stäng islamiska begravningsplatser och anklaga muslimska föräldrar för brott så att socialen kan ta barnen ifrån dem. Allt detta är förslag som Moderaterna och Sverigedemokraterna driver, enligt en lokal socialdemokrat i Sävsjö, som postat dessa påståenden på en socialdemokratisk arabiskspråkig Facebooksida. Alltihop är givetvis rena påhitt, vilket avslöjades av skribenten Galaxia Elias som på sin egen Facebooksida översatt texten.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Moderaterna gjorde en polisanmälan. SD:s partiledare Jimmie Åkesson kallade de falska påståendena “helt skamlösa”. Socialdemokraterna har nu tagit ner inlägget, och partiets presschef har tagit avstånd från lögnerna.

Men det felaktiga budskapet har fortsatt att spridas i den arabisktalande S-sfären, bland annat av den lokala socialdemokraten Janna Atta Ibrahim i Biskopsgården i Göteborg, som nu lämnat sina uppdrag.

I en artikel i GP från 2015 beskrivs Janna Atta Ibrahim som en “symbol för Biskopsgårdens goda krafter” och “en eldsjäl”. Hon är inte den enda personen med S-kopplingar som engagerar sig starkt i civilsamhället på orter där det bor många utrikes födda.

Att framställa Socialdemokraterna som det självklara valet för invandrare har länge varit en tydlig S-strategi. Under storhetstiden på 1900-talet var S starkt sammanflätat med civilsamhället ute i bruksorterna, och man använder fortfarande samma taktik, fast nu i de så kallade utsatta områdena. Det kanske tydligaste exemplet är Socialdemokraternas “röstskola” inför valet 2010 i stadsdelen Vivalla i Örebro. Dåvarande S-ledaren Mona Sahlin var där. Lokala S-företrädare följde med deltagarna in i lokalerna för förtidsröstning. Agerandet polisanmäldes för valfusk, men utredningen lades ner.

Strategin lyckades uppenbarligen. I valdistriktet Vivalla östra fick S 68 procent av rösterna 2010. Fyra år senare låg siffran på 61,5 procent. Mönstret är detsamma i flera av de invandrartäta områdena runtom i Sverige: Husby 61 procent, Rinkeby 67,5, Herrgården/Rosengård 78,7, Gottsunda 50,7 procent för S i senaste riksdagsvalet.

Småföretagande, brottsbekämpning, skolor med ordning och reda och valfrihet i välfärden borde kunna locka minst lika många väljare som Socialdemokraternas bidragspolitik.

För borgerliga politiker finns dessutom ett till orosmoment. Precis som Sverigedemokraterna lockar till sig arbetarväljare som röstat på S i hela livet växer nu SD bland personer med utrikes bakgrund.

De borgerliga partierna måste ta upp kampen om dessa väljare.