Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ingalill Sundhage: Nån måste betala innehållet

KRÖNIKA: Vi är ett gäng journalister som brinner för den lokala journalistiken. Att berätta om oegentligheter, granska förslag till beslut och beskriva för läsarna hur kommunala skattepengar används.

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Vill man veta vad som händer i närområdet är våra olika kanaler givna. TTELA är också en fenomenal plattform för affärer och företag som enkelt kan nå ut med sina budskap; lediga jobb, rea på skor, etc.

Men ingenting är gratis och i medievärlden funderas det i styrelser och bland ägare hur den lokala journalistiken ska finansieras. När allt fler väljer bort att prenumerera på en tidning, sjunker intäkterna och det blir allt svårare att producera vederhäftig och granskande journalistik. Men inte nog med det. När ingen längre kollar i offentliga diarier och berättar hur den kommunala förvaltningen sköts eller fångar upp mänskliga öden och historier, kommer inte bara lokalsamhället och dess invånare att drabbas. Också riksmedierna lär få det svårt att fånga upp vad som händer. Liksom lokala sajter och bloggare, vars journalistiska insats består i att läsa lokal media.

Men det finns också en tredje aspekt, om inga journalister kollar hur våra skattemedel används ökar risken för korruption, svågerpolitik och dåligt ledarskap av kommunala förvaltningar. För det finns en tydlig koppling mellan lokaltidningar, informerade medborgare och demokrati. Och det lär bli svårt för kommunerna att nå ut med sina budskap till kommuninvånarna. Tänk er en valrörelse utan lokala tidningar, för att inte tala om alla affärer som vill kommunicera med sina kunder när de har något att erbjuda. 

Den stora medieutredningen, som väntas bli klar i oktober är inne i sitt slutskede. Förhoppningsvis kan utredningen skapa goda förutsättningar för att samtalet kring medierna och samhället ska bli fruktbara. Och att vi finner en väg som bär.

Trevlig helg!