Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Julklapp till Ukraina. Regeringens nya stödpaket är viktigt, men borde ha levererats tidigare. Bild: Stefan Jerrevång / TT
Julklapp till Ukraina. Regeringens nya stödpaket är viktigt, men borde ha levererats tidigare. Bild: Stefan Jerrevång / TT

Linnea Hylén: Når svenska vapen fram i tid?

Regeringens rekordstora hjälppaket till Ukraina är välkommet, men den stora utmaningen framåt är inte att samla svenskt, utan europeiskt stöd till Ukraina.

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Kriget, som enligt Ryssland skulle ha tagit tre dagar i februari, möter nu ännu en kall vinter. Året närmar sig sitt slut och kriget i Ukraina fortsätter. Vad som Kreml förmodade var en sprint har visat sig vara ett utslitande maraton; Ukraina har försvarat varje tum med näbbar och klor.

Senast i veckan befriades Gammalsvenskby där den ukrainska flaggan åter hissades (DN 13/11). Ukrainas kamp har varit lång och förväntas pågå länge till. Det är tyvärr mycket lite som talar för att Kreml skulle ge upp under den närmsta tiden, trots att de ryska vinsterna är få på slagfältet.

Det finns inte särskilt mycket tvivel om att Ukraina förr eller senare kommer vinna kriget, men vägen dit kan vara fortsatt lång. Det första steget är att överleva vinterns bistra verklighet. Det handlar dels om att tillgodose behovet av militär materiel, dels att möta efterfrågan på civila förnödenheter i form av mat, bränsle, hygien och kläder. Ukraina har visserligen lyckats återta stora landområden, men hotet från ovan i form av robotattacker är fortsatt reellt.

Svenskars stöd till Ukraina är fortsatt mycket starkt och kommer troligen så förbli

Därför är det positivt att den svenska regeringen under onsdagen presenterade ett nytt "vinterpaket" till Ukraina. Sverige donerar 720 miljoner kronor i humanitärt stöd och 3 miljarder kronor i militärt stöd, det sista enligt en prioriteringslista direkt från Ukraina. Försvarsminister Pål Jonson (M) förklarade att paketet ”… innefattar två delar. Dels ett luftvärnssystem med ammunition och ammunition till ytterligare ett luftvärnssystem. Vid sidan av det ingår ett betydande vinterpaket. Det är vinterutrustning, kroppsskydd, riktmedel, tält och maskeringsnät" (Altinget 16/11).

Regeringen underströk att detta är det största paketet hittills, till och med större än samtliga tidigare paket tillsammans. Det är ett viktigt och nödvändigt bidrag till Ukraina, särskilt inför den stundande krigsvintern. Samtidigt väcks den naturliga frågan efter en längre tids väntan – hinner hjälpen fram i tid?

Det finns onekligen skäl till viss självkritik över att den nya regeringen inte lyckades presentera paketet tidigare under hösten. Vad som kunde ha kommit lagom till höstlovet blir nu mer av en tidig adventspresent.

Väderleksprognoserna pekar på att vintern är här. En tämligen varm höst har nått sitt slut och med det följer en högre europeisk efterfrågan på el och värme. När kylan kryper sig på och energipriserna sticker i väg ökar risken för att den europeiska enigheten krackelerar. Kreml sätter sitt kort på att en kall vinter – utan billig rysk gas – utmanar européernas hittills starka stöd till Ukraina.

För svensk del är vi visserligen relativt skonade från de värsta europeiska energipriserna. Svenskars stöd till Ukraina är fortsatt mycket starkt och kommer troligen så förbli, trots en kall och dyr vinter på kontinenten.

Passande nog tar Sverige över ordförandeklubban i EU under nästa år. Sverige har allt att vinna på att EU:s samlade stöd till Ukraina håller i sig ännu en vinter – och ansvaret vilar nu tungt på regeringens axlar.