Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bodil Resare: Nu lurar vi igång våren

April, april! En vårmånad som enligt långtgående anor inleds med sedvänjan att luras. Redan på 1600-talet infördes traditionen i Sverige.

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

En tradition som går ut på att på vårkanten spela varandra spratt genom att luras. Sedvänjans ursprung är oklart, enligt Institutet för språk och fornminnen, men att på detta sätt spela varandra spratt förekommer i flera andra europeiska länder, och även där med fiskanknytning. Till exempel kan den som blir lurad i Frankrike kärvänligt få tillmälet poisson d’avril och i Tyskland avslöjas lurendrejeriet med frasen April, april. Ich kann dich nich narren wie ich will.

Tiden har också gjort sig påmind under veckan som gått. Eller kanske snarare kampen mot tiden – och klockan. Vintertid har övergått i sommartid och för de av oss där väckning råder i gryningen kan den extra timmen kännas väl så malplacerad i kropp och själ. För även om komihåg-regeln för åt vilket håll urtavlans visare ska vridas hjälper oss med att säga att det är nu vi ställer fram sommarmöblerna (och klockan), så innebär ju det motsatta för dygnsrytmen.

När sommartid råder gäller det ju att pallra sig upp en timme tidigare än under vinterhalvåret, en tidsomställning som för en flygresenär mellan Kanadas västkust och Västergötland kan te sig som en grisblinkning i jämförelse, men som för den som i ottan kliver upp klockan fem och nu i stället vacklar upp vid fyra är påtagligt kännbart.

Ett bra recept mot denna extra släng av vårtrötthet är enligt vetenskap och väl beprövad erfarenhet att envisas med tidsomställningen och att röra på sig och vistas utomhus så mycket som möjligt. Efter en eller ett par veckor har kropp och själ i de flesta fall anpassat sig. Med lite extra hjälp på traven av de alltmer ljusare dagarna.

På fredag, 7 april, är det dags att återupprepa fjolårets galasuccé i Trollhättan.

Då har jag äran att under Idrottsgalan 2017 tillsammans med TTELAs sportchef Toni Andersson dela ut pris till årets ledare inom idrottsrörelsen. Ledarpriset är ett av flera pris som delas ut under galan, och helt klart finns det många prestationer väl värda att uppmärksammas. Trollhättan är en stark idrottsstad.

Trevlig helg!