Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jiyan Behrozy: Ovanligt men ändå inte

Äntligen tillbaka till skrivandet igen efter ett par veckors välbehövlig semester. Det hade ju kanske varit trevligt att som många andra kunna säga att det har varit en "annorlunda" semester, men det har det faktiskt inte varit.

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

För min del har det mesta varit som vanligt, förutom den sociala distanseringen förstås. Man har ju inte kunnat planera in någon utlandsresa, men ärligt talat var det inte jättenödvändigt att åka väldigt långt bort heller. Det har varit lika gött att vara hemma i Sverige. Dessutom känns det skönt att ha kunnat bespara miljön en hel del flyggifter i generös Greta-anda.

Covid19-pandemin har varit både en välsignelse och förbannelse. Man har haft tid att reflektera över vilka konsekvenser viruset har fört med sig, både lokalt och globalt. Det är olyckligt att många dött i pandemin, att många förlorat sina arbeten, att företag har fått stänga igen och att pengar från inbokade resor har blivit uteblivna för många barnfamiljer. Inte heller har det varit trevligt för anhöriga att inte kunna ta farväl av sina covid19-drabbade föräldrar som avlidit, eller andra anhöriga, på ett värdigt sätt.

Jag har ett par vänner vars föräldrar eller anhöriga avlidit till följd av viruset, vänner från samma bakgrund som mig själv, bosatta i olika delar av landet. När vi anordnar begravningar brukar åtminstone ett hundratal personer delta och dela familjens sorg. Att det ska vara "närmast anhöriga" som deltar ligger bortom våra rutiner för begravningsceremonier.

Det är som med bröllopen: grannar, vänner, släktingar och människor man bara hej:at på i många år bjuds in till högtidsdagen. Bekanta från samma bostadsområde eller trappuppgång bjuds också in, bara för att. Alla ska med, i sorgen och i glädjen. Men även det har tett sig annorlunda i år. Inte fler än 50 personer har fått delta på begravningsceremonierna och det har man varit duktig med att följa. Däremot verkar det ha varit svårt att planera om bröllopen.

Trots de blygsamma restriktionerna har många ändå valt att festa loss med hundratals deltagare. Oavsett konsekvenser finns det både en förståelse för svårigheten med att planera om en så viktig dag, men samtidigt också en undran över om man inte kunde tänka ett varv extra i denna tid.

Idag (2020-08-13) kom ett pressmeddelande från kommunikatören hos Trollhättans stad om att man beslutat att förlänga det tidigare beslutet: Man ställer in större arrangemang året ut, och turligt nog verkar vi inte ha haft större bekymmer i våra närområden att inte vistas alltför många under samma tak. Det är en tydlig lampa som lyser om att fortsätta vara vaksamma, och ta hand om varandra. Även om solens strålar lockar till tätbefolkade stränder och parker. Hur har din sommar varit?