Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jiyan Behrozy: Polisen stör inte killarna med böcker i ryggsäcken från Kronogården

Jag åker upp till Kronogården under måndagen för att prata med boende från området om bilbränderna på Kronogården. Jag och kollegan träffar några killar som varit delaktiga i bilbränderna. De säger att de gjorde det för att polisen tagit med en av deras kompisar ut i skogen och lämnat honom där, utan telefon. De är väldigt trevliga mot oss, men upprörda.

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

De är trötta på att polisen kommer och gör kontroller i området, letar efter narkotika och kollar om de är påverkade. De menar att polisen dömer ut dem. Kontrollerna gör dem upprörda och resulterar i att de bränner bilar i frustration mot hur de behandlas. Vi känner inte det minsta hot mot oss från killarna, tvärtom.

För första gången blir även våra reporter hotade

Något händer däremot, när Joakim Lamotte besöker Kronogården under torsdagskvällen. För första gången i TTELA:s historia, som bevakat Kronogården både kvällstid och dagtid, blir även två av våra reportrar hotade. TTELA har gjort solskensreportage i området med eldsjälar, fantastiska verksamheter, varit på Kronans skola och delat kunskaper i hur journalister jobbar.

Det har aldrig varit något problem. Det som hände under torsdagskvällen när Lamotte var på plats, att både han och mina kollegor blev hotade, är fruktansvärt, och högst allvarligt. Det finns ingenting som heter "det här är mitt område, vad gör du här, stick härifrån". Yttrandefriheten, är kanske de grundlag jag värnar allra mest om. Varenda centimeter av det här landet som inte är privatägt, inklusive Kronogården, tillhör oss alla. Hot mot journalister, oavsett om de frilansar eller jobbar på en redaktion, är ett extremt hot mot hela demokratin.

Ni bekräftade Lamottes bild av Kronogården

Om man inte gillar Lamotte, så gör man bäst i att stanna hemma och inte samla hela sin kompiskrets, maskerade, för att mota bort honom. Det funkar inte i Sverige. Med sådan attityd kommer "ditt område" alltid att ha ett dåligt rykte, rasism kommer inte att upphöra. Med sådan attityd kommer polisen alltid göra kontroller. Med sådan attityd förstör ni för så många andra, oskyldiga. Inte minst för era föräldrar som flytt krig, och för era syskon som inte ens vet om att de växer upp i områden politiker inte skulle sätta sin fot i, om det inte vore för att få röster.

Grabbarna med drömmar mot alla odds

På väg hem från jobbet lyssnar jag på samtalet mellan två unga killar av annan härkomst än svensk. De talar om kvadrater, cirkeldiagram och vad resultatet blev av ett matematiktal de hade test på i skolan. De pratade med varandra om vad de skulle göra fyra år efter studenten. Den ena av dem vill jobba i några år, för att sedan studera och jobba som överläkare.

Polisen stör inte sådana killar, för de har framtidsplaner, mot alla odds. För de har böcker i sina ryggsäckar, inte en laddad attityd mot hela samhället. Ett samhälle ni egentligen har i era händer att forma precis hur ni vill, med alla möjligheter Sverige erbjuder. Men se ändå i era ryggsäcker, och fundera över vad det är du lagt i den. Där finner ni svaret på varför det ser ut som det gör i din kompiskrets, och varför polisen gör kontroller just bland er. Mitt yttersta tack till Toni och Kayser, två av Kronans eldsjälar. Länge leve ni.